Overbekeplein in Kortrijk wordt heraangelegd

OverbekepleinIn het najaar pakt Kortrijk het Overbekeplein in het commerciële centrum van de stad aan. Het moet weer een hip plein worden, een rustplek zonder evenementen. Vanuit het stedelijk ontwikkelingsbedrijf SOK wordt geprobeerd om ook de winkelfuncties op het plein nieuw leven in te blazen De winkelstraten worden beter verbonden met historisch Kortrijk.  Die looplijnen worden geaccentueerd met aparte kleuren. De twee verhoogde plantsoenen op het huidige plein worden helemaal weggenomen en ook de klinkers worden opgebroken. In de plaats van die klinkers komen kleiklinkers, waaronder een aantal gekleurde die als speelelement zullen dienen. “De veertien linden maken ook plaats”, aldus Jochen De Grave, de projectleider. “Die zitten in potten en zullen naar een andere locatie verhuizen.

In de plaats komen op het plein vijf ovalen eilandjes van 8 meter bij 5 meter.” Het vijfde eiland krijgt gras – een mix van natuurlijk en kunstgras – en kan dienen als klein voetbalveldje. De galerijen aan de kant van DC’s Special en SOK blijven bestaan, de andere twee galerijen worden mogelijk afgesloten.

De stad broedde samen met de eigenaars van de site op de verandering. De eigenaars maken van de gelegenheid gebruik om hun garageruimte op eigen kosten weer waterdicht te maken. Het stadsbestuur doet de heraanleg van de bovenlaag. De werken starten in september en moeten ongeveer vier maanden later klaar zijn. De totale investeringskost bedraagt 400.000 euro. Het nieuwe ontwerp is van de landschapsarchitecten Avant Garden uit Wijnegem. (Marc Lerouge)