M‐Design Production, toeleverancier van plaatwerk en gelaste constructies, maakt sinds kort deel uit van de Pattyn Groep. Merkwaardig: het overgenomen bedrijf was reeds 23 jaar lang toeleverancier van de Brugse machinebouwer Pattyn Packing Lines.

Naar aanleiding van de overname wed bekend gemaakt dat M-Design Production zijn vertrouwde naam PMC terugkrijgt, maar dan wel als synoniem voor Pattyn Metal
Construction. De beslissing om terug te kiezen voor de naam PMC was snel genomen, waarbij de ‘P’ niet alleen staat voor Pattyn, maar ook voor perfectie, precisie, passie, plaatwerk en Pauwels. De overname van PMC werd mede een feit omdat Pattyn sterk gelooft in de kwaliteit van het ISO 9001 gecertifieerde PMC en kortere leveringstermijnen.

Voor PMC betekent de integratie dat er nieuwe groeikansen komen. Zegt Stan Pattyn, managing director van de Pattyn Groep: “We willen de groei en toekomst van PMC
verzekeren en de omzet met 50 procent laten toenemen tot een totale omzet van 3 miljoen euro tegen 2020. Jan Pauwels, managing director van PMC, zal met zijn jarenlange ervaring en passie voor kwaliteit het bedrijf met 16 trouwe, professionele en vakkundige medewerkers verder blijven leiden”.
Volgens plan zal PMC in de zomer van 2018 verhuizen van de vestiging in Zedelgem naar een nieuwe productiesite aan de Pathoekeweg in Brugge, meer specifiek naar het voormalige R&D gebouw van Philips. Het pand zal volledig gerenoveerd worden met specifieke aandacht voor duurzaamheid. PMC wil onder de vleugels van Pattyn evolueren naar een ‘Factory of the Future’. Na de verhuis wordt er voor 1,5 miljoen euro geïnvesteerd.

Made in Belgium strategie

Voor Pattyn, dat vooral kleine series plaatwerk afneemt en ook specifieke machines produceert, zoals de XL machines, is het belangrijk om just‐in‐time af te nemen. Dit maakt het mogelijk om de machines sneller af te werken en de doorlooptijd te verkorten. De overname zorgt er ook voor dat er synergieën ontwikkeld worden die een positief effect hebben op de kostenstructuur. Voortaan kan Pattyn de 3D tekeningen van de stukken vanuit hun systeem op een geautomatiseerde manier doorsturen naar PMC, wat heel wat tijd en werk uitspaart. Vanaf 2019 zal PMC uitsluitend voor Pattyn werken. Volgens Stan Pattyn kiezen beide partners samen voor een ‘Made in Belgium’ strategie.

De Pattyn Groep, bestaande uit Pattyn Packing Lines (België), Pattyn North America (VS) en Pattyn Bakery Division (Frankrijk), ontwerpt en produceert industriële verpakkingsmachines en volledig geautomatiseerde verpakkingslijnen. Met 270 medewerkers is de groep een betrouwbare partner voor meer dan 900 klanten wereldwijd,
waaronder bedrijven uit de groenten & fruit industrie, brood, oliën en vetten, chocolade, noten, vis, vlees en voedingsgerelateerde industrieën. De Pattyn Groep exporteert naar meer dan 70 landen wereldwijd en behaalde in 2016 een geconsolideerde omzet van 65 miljoen euro.