In het Belgisch Staatsblad verscheen de aankondiging dat Pentahold een kapitaalsverlaging doorvoert van liefst 25 miljoen euro. De investeringsvennootschap is het troetelkind van de West-Vlaamse ondernemers Filip Balcaen, Philippe Vlerick en Paul Thiers. 

Pentahold werd opgericht om te investeren in veelbelovende groeibedrijven. De kapitaalvermindering van 25 miljoen euro brengt het totaal vermogen terug van 67,8 miljoen euro naar 42,8 miljoen euro. Naar de reden waarom de investeerders dat doen is het raden. Er kwam geen officiële communicatie. Het vermoeden bestaat en is groot dat de hele operatie te maken heeft met de door de regering aangekondigde maatregel, die kapitaalverminderingen stevig wil belasten. Dit zou het geval zijn vanaf januari 2018. Anticiperen op wat komen gaat, zou dus de drijfveer zijn van Pentahold. De voorbije weken deed Jan De Clerck (Domo) al net hetzelfde.

De holding heeft op vandaag vier participaties in portfolio: het Oost-Vlaamse Vergokan (kabeldraagsystemen), het Nederlandse Concept Engineers (optische sorteermachines), het Oost-Vlaamse Devan (speciaalchemie), en Oh!Green (tuincentra) dat vestigingen heeft over heel het land.

Pentahold heeft naast het trio Vlerick-Balcaen-Thiers ook nog e Luxemburger Edmond Müller en de ‘Belgische Griek’ Theo Roussis (Ravago, KBC) mee aan boord als aandeelhouders.