Nog enkele weken en de Harelbeekse multinational Vyncke is uittredend ‘Onderneming van het Jaar’. Komend weekend wordt de prestigieuze titel nog eens passend gevierd met het personeel.

In De Tijd maakt CEO Peter Vyncke inmiddels een tussentijdse balans op van zijn firma. Daaruit moet blijken dat het harde tijden zijn voor Vyncke, dat verbrandingsketens bouwt die biomassa (afval) omzetten in energie. Door de lage olie-en gasprijzen ontstaat druk op de activiteit van Vyncke. Het is immers goedkoop om verbrandingsovens op deze fossiele brandstoffen aan te schaffen. “Maar dan wordt wel de ecologische component vergeten”, aldus een strijdvaardige Peter Vyncke. “Onze verbrandingsketels op basis van biomassa zijn weliswaar complexer, maar ze zijn wel een duurzame oplossing voor de lange termijn.”

Vyncke zag zijn orderboekje teruglopen tot 74 miljoen euro, ofte 22 procent in de min. Toch is de CEO hoopvol over de onmiddellijke toekomst. Een aantal grote contracten zouden in de pijplijn zitten, en dat zou betekenen dat een orderboek van 100 miljoen euro voor dit jaar haalbaar moet zijn. “De timing, net voor of net na Nieuwjaar, zal hierbij bepalend en doorslaggevend zijn”, aldus nog Peter Vyncke.

Peter Vyncke leidt namens de vierde generatie samen met zijn broer Dieter Vyncke het familiebedrijf dat in 1912 werd gesticht. Peter en Dieter Vyncke zijn zonen van Dirk Vyncke.