In de weekendbijlage van de krant De Tijd, hebben de West-Vlaamse ondernemer Peter Vyncke (van de gelijknamige firma uit Harelbeke) en sp.a-politicus Bruno Tobback de degens gekruist over een hele resem thema’s betreffende de maatschappij en het ondernemerschap. Naar goede gewoonte neemt Vyncke daarbij bepaald geen hand voor de mond.

Zo komt Vyncke op voor een afschaffing van alle subsidies. Want subsidies zijn arrogant, één minister en zijn kabinetsmedewerkers denken dat ze boven de markt moeten staan. In feite zijn subsidies, als ze dan toch moeten bestaan, bedoeld voor kmo’s maar het zijn de grote bedrijven die er mee gaan lopen. Peter Vyncke hekelt ook de werklozen die profiteren van het systeem. “Ik ken werklozen die de hele tijd in het zwart gaan schilderen, en dat kan niet”, aldus de CEO van de onderneming van het jaar. Hij pleit ook voor een ander belastingsysteem, een systeem met name waar de rijken niet beter van worden in plaats van wel beter zoals nu. “In feite moeten we allemaal wat verarmen”, aldus de redenering.

Peter Vyncke toont zich ook zeer optimistisch over de toekomst van Vlaanderen al wil hij liefst de index (” een communistisch systeem”) afgeschaft zien . “Ik geloof echt niet dat we morgen de afgrond in rijden”, zegt hij. “Ik ben gemiddeld honderdvijftig dagen per jaar in het buitenland maar wil in wezen alleen maar in mijn eigen land wonen.”

Nog dit: het voorbije weekend kregen de broers Vyncke het ereburgerschap van de stad Harelbeke toegekend. Hun bedrijf werd in 2016 zoals bekend uitgeroepen tot “Onderneming van het Jaar”.