Harelbeke

Peter Vyncke, de CEO van het gelijknamige familiebedrijf uit Harelbeke, ontving de wel bekende Catalaanse leider Carles Puigdemont voor een volledige rondleiding door het bedrijf. Het bezoek was mee aangestuurd door de N-VA en parlementslid Axel Ronse die het belangrijk vindt ‘het Vlaanderen van de kmo’s’ te tonen.

De Catalaanse leider kreeg een vol menu op het bord. Bezoek aan de kantoren, aan het familiemuseum (Vyncke heeft een traditie van meer dan honderd jaar), aan de productie en in de onmiddellijke omgeving waar het bedrijf zich van zijn meest ecologische kant laat zien. Peter Vyncke bestempelde zijn hoge gast als een echte “Flandrien”, iemand die alle tegenwind en alle tegenslagen weet te trotseren en met forse wilskracht blijft voor zijn doel gaan, wat er ook gebeurt.

Volgens Axel Ronse hebben Vlaanderen en Catalonië veel met elkaar gemeen, afgezien van het politieke discours. “Beide regio’s zijn met hun dynamische kmo’s belangrijk voor de economie en de maatschappij”, aldus Ronse. “Ik wilde de president en zijn ministers laten zien wat Vlaanderen sterk maakt. Dat is familiaal ondernemerschap dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, internationaal de toon zet en tegelijk diep in de Vlaamse klei zit ingebakken. Het ‘Vynckeneersnest‘ is de best denkbare plaats om dat te tonen. Voor president Puigdemont en zijn ministers was het ‘thuiskomen’. De Catalaanse economie draait net zoals die van ons op durvers en doeners die van vader op zoon de fakkel doorgeven.”

Het bezoek van Puigdemont aan een van West-Vlaanderens meest vooraanstaande bedrijven duurde alles bijeen drie uur en werd besloten met een hapje en een drankje. Pour la petite histoire: er werd cava geserveerd. Catalaanse cava voor een goed begrip.

foto: N-VA