Deze week bracht koningin Mathilde een officieel bezoek aan het Harelbeekse bedrijf Vyncke, dat zoals bekend in 2016 werd uitgeroepen tot “Onderneming van het Jaar”. De koningin kwam het bedrijf van de broers Vyncke bezoeken in het kader van een project van de Verenigde Naties rond duurzaamheid.

De VN hebben een programma waarbij 16 doelstellingen gedefinieerd worden rond een duurzame wereld. Het programma staat bekend als SDG ofte sustainable development goals. Koningin Mathilde vertegenwoordigde de VN als een soort van ambassadrice. Het familiebedrijf Vyncke blijkt perfect te passen in de doelstellingen van de Verenigde Naties. Bedrijven die de doelstellingen van de VN met woord en daad onderschrijven, kunnen deel uitmaken van de vzw “The Shift”. Vyncke, dat via duurzame weg elektriciteit opwekt, geldt binnen The Shift als rolmodel en voorbeeldbedrijf.

Een tiental andere bedrijven (waaronder ook Boss Paints) die uitblinken op het vlak van “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen” (MVO) werden deze week ook in de hulde betrokken. Ook minister en vicepremier Alexander De Croo was aanwezig. Het Belgisch SDG Charter schetst het engagement van Belgische bedrijven, middenveld organisaties en vertegenwoordigers van de publieke sector voor duurzame ontwikkeling. Het kwam er onder impuls van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.