Pentahold, de investeringsholding van onder meer Philippe Vlerick, Paul Thiers en Filiep Balcaen, gooit zich voor de tweede maal met volle kracht op de markt van de tuincentra. Het trio West-Vlaamse ondernemers en investeerders zetten hun volle schouders onder de fusie van een aantal Vlaamse en Waalse tuincentra die samen een nieuwe groep vormen die goed is voor 70 miljoen euro, 16 winkels en 280 voltijdse jobs. Enkel Aveve is vandaag nog groter in België. De Vlaamse tuincentra die toetreden tot de nieuwe entiteit zijn de ketens Walter Van Gastel en Intratuin. Aan Waalse kant gaat het om Oh!Green. Achter Walter Van Gastel en Intratuin gaat de retailketen Hubo schuil. Ook Hubo stopt geld en energie in het nieuwe fusiebedrijf. Maar Pentahold zou samen met E-capital de zwaarste financiële partner aan boord zijn. Preciese verhoudingen worden echter niet medegedeeld. Alle betrokken partijen benadrukken dat ze van deze fusie een groeiverhaal willen maken.

De concentratiebeweging in de tuincentra gaat hiermee een nieuwe fase in. Zowel de Hubo-tuincentra als het netwerk van Oh! Green zijn immers zelf al het resultaat van overnames. Zo startten de investeringsfondsen Pentahold en E-Capital in 2008 via de vennootschap Garden Vision met het overnemen van een aantal Waalse centra die nog in familiale handen waren. Momenteel is dat uitgegroeid tot een netwerk van 5 centra (Louvain-La-Neuve, Doornik, Saint-Georges-sur-Meuse, Naninne en Gouvy) en dat onder de vlag van Oh! Green. De doe-het-zelf keten Hubo werd pas in 2012 actief in de sector. Dat jaar lijfde het de tuincentra Walter Van Gastel in. Een jaar later kocht het ook diens branchegenoot Florina in As op, al werd dat tuincentrum al in 2015 weer gesloten toen het wegvallen van Ford Genk ook heel wat koopkracht in de streek deed verdwijnen. In 2016 nam het drie Intratuin-vestigingen over, die door Vic Mertens werden uitgebaat in Olen, Aarschot en Zwijndrecht.

Beide groepen voegen nu hun tuincentra samen om op die manier tot een nationale dekking te komen. Gezien de tuincentra van Hubo in Vlaanderen liggen en die van Oh! Green in Wallonië is er geen geografische overlapping. Bij Van Gastel en Intratuin werken omgerekend 180 voltijdsen, bij Oh!Green gaat het om 100 mensen.