MENEN – Pierre Vandeputte, wel bekende voorman van het Menense recyclagebedrijf Galloo, wil helpen om Menen als ‘belevingsstad’ een impuls te geven. Hij doet dat via de opening van een hypermooi gerenoveerde café dat de naam Café René meekrijgt. 

Pierre Vandeputte investeert via zijn firma De Geluwebeek in panden in Menen. De Geluwebeek koopt een pand, renoveert het grondig en verhuurt het dan. Op die manier wil Pierre de leegstand in het centrum van Menen aanpakken, de stad nieuw leven inblazen en zorgen dat Menen een echte belevenisstad wordt. 

Met Café René hoopt hij deel uit te maken van de beleving die een stadscentrum moet bieden. “Als ondernemer voel ik me moreel verplicht om te investeren in de stad waar ik woon”, aldus Vandeputte. “Een verplichting waarvan ik hoop dat elke lokale zakenman zich bewust is of wordt. Het is dankzij de juiste investeringen dat we onze stad een toekomst bieden. De tijd dat stadskernen bloeiden omdat enkele straten rondom het centrale marktplein volgestouwd waren met winkels, netjes naast elkaar, en af en toe afgewisseld met een horecazaak, is voorbij. Onze inwoners, onze bezoekers, onze toeristen, zijn op zoek naar veel meer dan dat. Zij zoeken een totaalbeleving, een verhaal dat klopt van A tot Z.”

Nood aan zakenlui

Voor Vandeputte moet de aandacht gaan naar 3 pijlers: horeca, winkelen en wonen. “Investeren en renoveren moet verder kijken dan de handelsruimtes”, zegt Pierre Vandeputte. “Dat verder kijken, of hogerop kijken, mag u gerust letterlijk nemen. De prachtige gebouwen die langs onze markt en centrumstraten prijken, zijn meer dan de gelijkvloerse verdieping. Die wordt nu nog veel te snel omgebouwd tot een praktische winkelruimte. En ondertussen geraken de historische verdiepingen in verval. Die verantwoordelijkheid zou gemakkelijk gelegd kunnen worden bij de eigenaars van de panden. Toeslagen op leegstand per verdieping zóu al veel mensen aanzetten om ook de etages aan te pakken en om te bouwen tot een verhuurbare woonst. Echter, er is een plan van aanpak nodig waar niet alleen de investeerders en lokale zakenmensen achter staan, maar waarin ook de bevoegde lokale politici zich kunnen vinden. Een denktank die de verschillende partijen rond tafel brengt, kan de aanzet geven tot het hertekenen van onze stadskern. Het is met die gedachte in het hoofd dat ik een toekomst zag voor het, bij elke Menenaar gekende, Café des Flandres. In mei zijn we gestart met het strippen van dit meer dan 100 jaar oude gebouw. Met respect voor de authenticiteit van dit monument hebben we alles in het nieuw gestoken.”

Op de vloer in het café na is binnenin alles nagelnieuw. De gevel werd onder handen genomen en hersteld in zijn oude glorie. Café René is open van zondag tot zondag. In hetzelfde gebouw is er ook ruimte voor vergaderzalen.