POC bouwt 1500 flats in Polen

MR PROMENADE L SMALLIMG_3439Projectontwikkelaar POC uit Pittem bouwt 1.500 luxeflats in het Poolse Darlowo, in het noorden van het land. Het gaat om het grootste residentiële vastgoedproject aan de Baltische kust sinds de Tweede Wereldoorlog. POC liet zeven jaar terug al zijn oog vallen op het toeristische kuststadje Darlowo, dat net als Nieuwpoort een stadsgedeelte kent en een kustgedeelte op enkele kilometers van elkaar. “Toen de burgemeester van Darlowo in Nieuwpoort op bezoek was, wilde hij van zijn stadje ook zo’n aantrekkelijk geheel maken,” zegt Knokkenaar Peter Taffeiren namens POC.

POC was lange tijd vooral actief aan de Belgische kust waar het heel wat mooie residenties neerzette. “Maar gezien de verzadiging van de kust, keken we uit naar nieuwe mogelijkheden in het buitenland,” zegt Taffeiren. “De prachtige Poolse kust, niet eens verder gelegen dan Zuid-Frankrijk, heeft ons helemaal bekoord. Het toeristisch potentieel is er nog bijzonder groot en het klimaat is er veel beter dan algemeen wordt aangenomen.”

POC gaat in Polen aan de slag me twee soliede partners: het gereputeerde Knokse architectenbureau Arcas Group enerzijds en de Belgische bouwgroep CFE (via zijn Poolse dochter) anderzijds. Tegen het 2017 moet het eerste lot (350) van de 1.500 flats opgeleverd worden. De flats liggen als het ware met de voetjes in zee aan een marinehaventje. Darlowo wordt aan de Baltische kust meer en meer de place to be. POC rekent niet alleen op interesse vanuit de Poolse markt maar evenzeer vanuit Duitsland of al zeker vanuit België. Achter POC gaan vier West-Vlaamse families schuil, die elk voor 25 procent aandeelhouder zijn: de familie Desimpel (van wijlen Luc Desimpel), de familie Despiegelaere, de familie Robert Donck en Peter Taffeiren zelf. (KC)