BRUGGE – Naar jaarlijkse gewoonte nemen een aantal politici de kans te baat om in de zomer stage te lopen bij een bedrijf. Kwestie van de ondernemersproblematiek beter te leren kennen.  Het initiatief wordt in de markt gezet door Voka en kan telkens weer op behoorlijk wat respons rekenen. 

Voka organiseert de stages voor het 26e jaar op rij. “Veel parlementsleden zijn bezig met dossiers die een directe impact hebben op het bedrijfsleven,” aldus Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Dit project geeft hen de perfecte opportuniteit om de effecten van die dossiers in de praktijk te zien. Voka slaat dus met de zomerstages een brug tussen ondernemers en politici.”

Meer dan 50 volksvertegenwoordigers zullen deze zomer één of twee dagen aan de slag gaan bij een bedrijf. Jan Bertels, burgemeester van Herentals, trapte het nieuwe stageseizoen 2018 af. Hij gaat langs bij buizenproducent Henco in Herentals. In alle Vlaamse provincies gaan politici in de lering. In totaal gaan meer dan 50 parlementsleden op het aanbod in om een dagje voluit mee te draaien in de ondernemingen. Stuk voor stuk boeiende ervaringen. Zo gaat Jan Peumans (N-VA) een dag cider maken bij Stassen. Kristof Calvo (Groen) gaat dan weer een dag aan de slag in een rusthuis bij Armonea. Mathias De Clercq (Open Vld) is te gast bij Lotus en Wouter Beke (CD&V) draait mee bij Lotto-Soudal. Het is maar een kleine greep uit het aanbod.

In West-Vlaanderen komen volgende  politici en bedrijven aan bod: Nathalie Muylle bij Matexi, Cathy Coudyser bij het Kursaal van Oostende, Wouter De Vriendt bij Oesterbank, Roel Deseyn bij Delta Light, Tom Vandenkendelaere bij Mulder en Franky Demon bij Bombardier.