In het Poolse Darlowo aan de Baltische kust, heeft CEO Peter Tafeiren van projectontwikkelaar POC (Pittem) de eerste fase van zijn gigantisch vastgoedproject voorgesteld. In totaal gaat het om een nieuwbouw van 220 flats of vakantiehuizen pal op een wondermooie kustlijn. Nu is de ruwbouw van de eerste zestig flats, gespreid over 5 verdiepingen, goed en wel klaar. Daarvoor werd samengewerkt met CFE Polska, een filiaal van de Belgische bouwgroep CFE. Nu volgt de binnen afwerking van de luxeflats zodat de eigenaars er vanaf voorjaar 2018 hun intrek kunnen nemen. In de lente van volgend jaar wordt ook het Lido restaurant –een brasserie met culinair genot- geopend.

Ruim drie vierden van het huidige aanbod van de zestig appartementen is goed en wel verkocht, deels aan Polen en deels aan Vlamingen. Een prestigieuze roadshow langs vijf grote Poolse steden (waaronder ook Warschau en Krakau) zorgde alvast aan Poolse kant voor een grote stroom aan belangstelling. “Darlowo aan de Poolse kust biedt enorme mogelijkheden naar de toekomst”, aldus Peter Tafeiren. “Het is al decennia lang een toeristische hotspot waar in de zomer zo’n 500.000 vakantiegangers neerstrijken. Het verblijfstoerisme in de zomermaanden zorgt voor een vraag naar nieuwe en kwalitatieve flats. Met POC bouwen we volgens kwaliteitsnormen die in Polen nog nooit eerder werden toegepast. We leggen de lat op het allerhoogste niveau, zowel qua afwerking als qua milieu- of energienormen. Je mag gerust spreken over du jamais vu in Polen”.

POC mikt in Darlowo op twee doelgroepen: kopers die er zelfs een vaste vakantiestek willen of uit zijn op aantrekkelijke verhuurprijzen enerzijds en investeerders anderzijds. Ter plaatse heeft POC een team opgeleid om alles commercieel en juridisch in goede banen te leiden.  “Wat er aan de Poolse kust gebeurt, is best te vergelijken met de jaren zestig en zeventig aan onze Noordzee”, aldus Tafeiren. “Ook bij ons bestond geen all year around toerisme. Ook bij ons kon je toen nog een flat kopen tegen bijzonder aantrekkelijke prijzen. Zowel het ene als het andere zal er evolueren in dezelfde richting: vakantie het hele jaar door en prijzen in een opwaartse beweging. De Poolse economie doet het bijzonder goed en dat zal zich laten voelen. De prijzen die we nu hanteren in Polen voor hetzelfde aanbod, zijn niet vergelijkbaar met de prijzen aan onze kust. Voor een belegger is dit een droomscenario.”

Darlowo heeft eenzelfde fysionomie als Nieuwpoort, met dus een stadsdeel en een badplaats. De burgemeester van Darlowo kwam enkele jaren terug in Nieuwpoort zijn inspiratie opdoen voor een ambitieus vastgoedproject. Hij vond in het West-Vlaamse POC een geschikte partner. Over enkele jaren zal Darlowo ook een jachthaven hebben naast alle vastgoedontwikkelingen aan land. De lokale burgervader wil naar eigen zeggen van Darlowo het Nieuwpoort van de Baltische kust maken.