Er komt een nieuw kampeerautoterrein in Torhout. Dat komt op de parking van het Kasteel Wijnendale en zal plaats bieden aan 8 kampeerauto’s. De realisatie is voorzien voor mei 2018. De Provincie West-Vlaanderen kent voor die aanleg een subsidie van 59.692 euro toe via het provinciaal reglement voor de toeristische impulsen in West-Vlaanderen, de stad Torhout staat voor hetzelfde bedrag in. Torhout speelt met de aanleg van het terrein in op de stijgende vraag naar comfortabele overnachtingsplaatsen voor kampeerauto’s in een groene omgeving tegen een lage prijs. Het kampeerautoterrein zal het volledige jaar door toegankelijk zijn en voorzien zijn van de nodige faciliteiten. Kampeerautotoerisme zit in de lift. De laatste 5 jaar is het aantal kampeerauto’s in België met 18 % gestegen tot een aantal van 50.000. Dit resulteert in een stijgende vraag naar overnachtingsplaatsen voor kampeerauto’s. Het autonome provinciebedrijf Westtoer stelde reeds vast dat het aantal overnachtingsplaatsen de vraag niet volgde. Vooral aan de kust waar het aanbod 424 plaatsen bedraagt, is er een probleem. Twaalf projecten krijgen via het vernieuwde provinciale reglement subsidies.

Aan de Kust komen er zo tegen 2019 ca. 200 plaatsen bij in vijf private ondernemingen in Nieuwpoort, Middelkerke, Westende, Bredene en Blankenberge. In de Westhoek, het Brugse Ommeland en de Leiestreek nemen gemeentebesturen het initiatief en komen er ca. 80 plaatsen bij in Veurne, Diksmuide, Zonnebeke, Gistel, Torhout, Tielt en Menen.

Met het vernieuwde reglement voor ‘toeristische impulsen’ wil de Provincie West-Vlaanderen de toeristische sector een forse nieuwe impuls geven. In februari werd beslist om aan 43 projecten steun toe te kennen, goed voor een totaalbedrag van 3,3 miljoen euro. Dat bedrag betekende voor de Provincie de grootste investering ooit op het vlak van toerisme in West-Vlaanderen. Het provinciale reglement voor toeristische impulsen in West-Vlaanderen subsidieerde sinds de opstart van het reglement (in 2010) een 90-tal projecten. De Provincie trok hiervoor, sinds 2010, bijna 6 miljoen euro uit.