REO Veiling doet het erg goed

Vlucht 15-2008 09/10/08

De REO Veiling heeft de balans opgemaakt van het voorbije jaar en heeft het over zoiets als een “boerenjaar”. Slechts één maal werd er beter gepresteerd dan in 2016. De Roeselaarse veiling zag de omzet stijgen naar 177,7 miljoen euro ofte een aangroei met maar liefst 7 procent. Blijkbaar doen de West-Vlaamse groenten het bijzonder goed in enkele zuidelijke landen zoals Italië of Spanje.

Naar dé succesgroenten moet niet lang gezocht worden. Prei steekt er met kop en schouders bovenuit. Naast prei is er ook veen belangstelling en vraag voor de West-Vlaamse champignons, tomaten en komkommers. De verkoop van serre sla viel anderzijds een beetje tegen. De REO veiling is al bij al tevreden, zeker omdat het resultaat heel dicht in de buurt komt van de 178 miljoen euro omzet in het recordjaar 2010. Het zag er in de eerste helft van het jaar ook naar uit dat 2016 beter zou worden, maar het slechte weer van de maand juni (en einde mei) besliste daar anders over.

De REO Veiling heeft een traditie om u tegen te zeggen. Op 21 november 1944 werd de eerste veildag gehouden in een magazijn aan de Sint-Amandsstraat in Roeselare. Op die eerste veildag, kort na de bevrijding, werd 21 ton groenten aangevoerd. Wat klein begon in het stadscentrum van Roeselare is uitgegroeid tot een modern en efficiënt afzetapparaat van kwaliteitsproducten voor de Europese versmarkt. (KC)