REO Veiling krijgt in 2018 spectaculaire dakserre

exterieur 4

Dat landbouw en industrie geen concurrenten hoeven te zijn bij het invullen van de schaarse ruimte, willen Inagro en REO Veiling Roeselare bewijzen. Beide partners willen een nieuwe onderzoekscel voor glasgroenten inplanten op het dak van de REO Veiling. Een ontwerpteam  onder leiding van het Antwerpse META Architectuurbureau is aangesteld om het project de komende jaren te concretiseren en ook te realiseren. De sector (tuinders en toelevering) worden actief betrokken bij het hele traject. De opening van het gebouw is voorzien voor het voorjaar van 2018.

Met de dakserre voor onderzoek en innovatie in de tuinbouw wil kennispartner Inagro zich verder verbinden aan de logistieke sector, de consument en industriële partners. Daarnaast zal het gebouw een voorbeeld zijn van meervoudig ruimtegebruik in een stedelijke omgeving, wat een oplossing kan zijn voor de vestigingsproblematiek van nieuwe of uitbreidende (glastuinbouw)bedrijven. Zo wordt onderzoek naar stadslandbouw opengesteld naar de sector en andere belanghebbenden én krijgt de stedelijke tuinbouw op industriële daken mogelijks een prominente plaats in de skyline van Roeselare. De provincie West-Vlaanderen ondersteunt de realisatie van dit ambitieuze project en daarmee de verdere ontwikkeling van onze glastuinbouw.

Het project “Dakserre Inagro-REO”  zal beschikken over een aantal unieke onderzoeks- en demofaciliteiten die een inspiratiebron moeten worden voor de sector. De serre zal volgens  de initiatiefnemers uitblinken in professionalisme  en de mogelijkheid bieden om praktijkgerichte onderzoeksvragen van de komende decennia te beantwoorden. Niettemin blijft de onderzoeksserre representatief voor de moderne teelt van vruchtgroenten en bladgewassen. Aansluitend bij de onderzoeksserre biedt een gevelserre de mogelijkheid voor demonstratie van en onderzoek op verticale teelt: hangende carrousels met goten, potten, of ook meerlaagsystemen met additionele belichting. Affaire à suivre. (KC)