Deze week stelt Rijsel zijn kandidatuur voor om uitgeroepen te worden tot de “design hoofdstad van de wereld”. De World Design Organization verleent die onderscheiding om de twee jaar en moet nu die titel toekennen voor het werkingsjaar 2020. In principe zullen in de laatste fase drie kandidaturen weerhouden worden waaronder dus die van Rijsel. Slechts één stad kan met de eer gaan lopen. Het selectiecomité doet deze week Rijsel aan voor een bezoek.

In 2011 heeft de Noord-Franse stad voor het eerst expliciet zijn designambities geformuleerd met de oprichting van het collectief Design Lille Metropole. Bedoeling was vooral om de wereld van de ondernemers door en dor te sensibiliseren over het belang van design. Rijsel kon daarvoor rekenen op de medewerking en steun van de regionale autoriteiten in Noord-Frankrijk. Ook de bouw van het Pierre Mauroy stadion (ook wel Le Grand Stade genoemd) past in de thematiek. Design wordt bestempeld als een belangrijke hefboom in een snel veranderende economische wereld. Momenteel en nog tot 20 augustus loopt er in de Rijselse agglomeratie een tentoonstelling “Made in North”. Via het grensoverschrijdende project Tripod II, timmeren de Noord-Fransen samen aan de weg van design met West-Vlaanderen en met Henegouwen (tegenwoordig Wallonie Picarde genoemd).

De World Design Organization werd als ngo opgericht in 1957 en wil het belang van design ingang doen vinden in professionele middens. De titel World Design Capital werd de voorbije jaren toegekend aan Turijn (2008), Seoul (2010), Helsinki (2012), Kaapstad (2014) en Taipei (2016). Mexico City is titeldrager in 2018.