Rijsel krijgt experiment “zero werkloosheid”

lille

De hoge werkloosheid is al jarenlang een nijpend probleem in Noord-Frankrijk. Daar willen de nationale autoriteiten nu ook daadwerkelijk iets aan doen. Het Franse Ministerie van Arbeid heeft tien zones aangeduid waar gedurende vijf jaar intensief mensen worden aangeworven met een zogenaamd CDI-contract. De metropool Rijsel is één van die tien regio’s. In een dergelijk statuut komt de overheid heel zwaar tussen in de loonkost. De bedoeling van de politiek is om een “zero werkloosheidscijfer” na te streven. Een wel erg ambitieus programma want tussen droom en werkelijkheid ligt vaak een torenhoog verschil.

In de eerste plaats wordt gemikt op een job voor mensen die al meer dan een jaar zonder werk zitten. Zowel de reguliere economie als de sociale sector zou deze mensen moeten helpen opvangen. De staat voorziet in een speciaal budget en wil de kost van een aanwerving ofte embauche mee helpen dragen. De Franse minister van Arbeid en Tewerkstelling Myriam El Khomri benadrukt dat het om een vrij innovatieve maatregel gaat.

Naast de regio Métropole de Lille komen nog negen andere regio’s in aanmerking voor de bijzondere tewerkstellingsmaatregel. Het zijn Colombelles (Calvados), Colombey-les-Belles (Meurthe-et-Moselle), Jouques (Bouches-du-Rhône), Mauléon (Deux-Sèvres), Nièvre et Forêt (Nièvre), het dertiende arrondissement van Parijs, Pipriac (Ille-et-Vilaine), Thiers (Puy-de-Dôme) ent Villeurbanne (quartier Saint-Jean). Aanvankelijk en in een eerste fase werden nog 42 regio’s weerhouden maar dat aantal werd dus drastisch teruggeschroefd. (KC)