De stad Rijsel werd zopas in Torino uitgeroepen tot de ‘World Design City’.  De World Design Organization verleent die onderscheiding om de twee jaar en kende nu die titel toe voor het werkingsjaar 2020. Rijsel kaapt de prijs voor de onderscheiding weg voor de neus van Sydney. Rijsel is de eerste Franse stad die met deze prestigieuze onderscheiding gaat lopen.

Kortrijk mag dan wel zichzelf bedenken met de term ‘designstad’ -wat het in het verleden meer was dan in het heden- het is buur Rijsel die dezer dagen gaat lopen met de hoogste erkenning op dat vlak. Het selectiecomité van ‘World Design City’ ging de voorbije zomer in Rijsel op werkbezoek. De Noord-Franse stad heeft in 2011 voor het eerst expliciet zijn designambities geformuleerd met de oprichting van het collectief Design Lille Metropole. Bedoeling was vooral om de wereld van de ondernemers door en door te sensibiliseren over het belang van design. Rijsel kon daarvoor rekenen op de medewerking en steun van de regionale autoriteiten in Noord-Frankrijk. Ook de bouw van het Pierre Mauroy stadion (ook wel Le Grand Stade genoemd) paste in de thematiek.

Design wordt bestempeld als een belangrijke hefboom in een snel veranderende economische wereld. De voorbije zomer liep er in de Rijselse agglomeratie een tentoonstelling “Made in North”. Via het grensoverschrijdende project Tripod II, timmeren de Noord-Fransen samen aan de weg van design met West-Vlaanderen en met Henegouwen (tegenwoordig Wallonie Picarde genoemd).

De World Design Organization werd als ngo opgericht in 1957 en wil het belang van design ingang doen vinden in professionele middens. De titel World Design Capital werd de voorbije jaren toegekend aan Turijn (2008), Seoul (2010), Helsinki (2012), Kaapstad (2014) en Taipei (2016). Mexico City is titeldrager in 2018.