KORTRIJK – JCI heeft West-Vlaming Robin Maes (MR) uitgeroepen tot jonge Vlaamse Ondernemer van het Jaar. In het voorjaar werd hij al de laureaat in West-Vlaanderen. De winnaars per provincie gingen de strijd aan op Vlaams niveau.

Maes staat aan het hoofd van MR, een installatiebedrijf voor zonnepanelen en waterpompen. De actieradius strekt zich uit over België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De voorbije drie jaar tekende Robin Maes telkens voor een omzetverdubbeling. Voor dit jaar wordt 18 miljoen euro omzet in het vooruitzicht gesteld, alsook de opening van een eerste buitenlands filiaal. “Wij hebben het bedrijf ook volledig zelf gefinancierd met eigen winsten”, aldus Maes. “Wij zijn het enige bedrijf in onze sector die ook heel België afdekt.”

Robin Maes is het type self-made man. “Ik ben nu zaakvoerder maar ik ben op alle posities in het bedrijf zelf actief geweest”, zegt hij. “Te weten: alle denkbare werken en werven (dakwerken, elektriciteit, klimatisatie), werfleiding, studiedienst, planning, boekhouding, enzovoort. Voor het managen van het bedrijf is dat van groot belang.”

De opstart van zijn eigen bedrijf was niet gemakkelijk. Maar Maes werkte zich door alle stormen heen. “In 2010 kon ik met hulp van business
angels mijn bedrijf oprichten”, vertelt hij. “Ik had toen die periode niet genoeg geld, en van thuis uit was dit ook niet mogelijk. In 2012 in een moeilijke periode kon ik de aandelen van de business angels terug overnemen en was het terug stilte voor de storm. In 2013 verzamelde ik een topteam rondom mij en in 2015 kon ik topverkopers aantrekken.”