Roboticabedrijf QBMT zoekt vijftig nieuwe medewerkers

robotsWordt Oostende meer en meer de hoofdstad of het Mekka voor alles wat met robotica te maken heeft? Als het van Fabrice Goffin en Tommy Deblieck van QBMT afhangt, luidt het antwoord eenvoudigweg ja. De snelle groei en bloei van hun bedrijf, noopt tot een verhuis naar een groter pand.

Het duo managers raakte destijds geobsedeerd door de film Star Wars en besloot tien jaar terug om een weg te zoeken in de robotica. QBMT bracht al Zora op de markt, de eerste “humanoïde” robot ter wereld die ingezet wordt in woonzorgcentra overal ter wereld (Europa, Australië, de VS en Japan). Zora helpt bijvoorbeeld bij revalidatie. Fabrice Goffin en Tommy Deblieck zijn nu vastbesloten om robotica ook meer en meer toegankelijk te maken voor de gewone consument. Uiteraard speelt het prijskaartje daarin ook een belangrijke rol. “Mensen moeten het normaal gaan vinden om een robot in huis te hebben,” zeggen de ondernemers. Om hun ambities te realiseren investeren ze in een nieuw gebouw in Oostende, met twee assemblagelijnen en een demonstratiepaviljoen. Maar ook in tewerkstelling: er komen op termijn 50 nieuwe arbeidsplaatsen bij, bovenop de huidige 24 jobs. “We kunnen dit doen dankzij een Nederlandse partner, Summa, die sterk in ons roboticaverhaal gelooft en daarom medeaandeelhouder is geworden”, zegt Tommy Deblieck.

De verhuis naar het nieuwe bedrijfsgebouw van 2000 vierkante meter in de Oostendse Archimedesstraat gaat begin februari van start. In deze fase wordt nog gezocht naar een tiental developers en naar verkopers met een hart voor robots.” (KC)