Rodenbach herlanceert oude klassieker “Alexander Rodenbach”

rodenbach-alexander-packshot-75cl-flesOp vraag van bierkenners bracht Rudi Ghequire, brouwmeester van Brouwerij Rodenbach, in het voorjaar 2016 een beperkte hoeveelheid Rodenbach Alexander op de Amerikaanse markt. De vraag om het bier terug te brouwen ontstond tijdens één van Rudi’s reizen doorheen de Verenigde Staten. Ghequire gaf er lezingen over Rodenbach en Vlaams Rood Bruine bieren onder de noemer “US  Sour Ales”. De terugkeer van Rodenbach Alexander zorgde voor heel veel positieve reacties, en niet alleen in de VS maar ook bij veel Belgische en Nederlandse bierliefhebbers die zich via social media lieten horen. Rodenbach besloot daarom om de “klassieker” ook in onze contreien te herlanceren.

Rodenbach Alexander wordt gelimiteerd gebrouwen in het West-Vlaamse Roeselare. Dit bier van gemengde gisting bestaat uit twee derde bier dat 12 maanden op eiken foeders heeft gerijpt en een derde jong bier. Deze blend ondergaat een maceratie met krieken. Het natuurlijke aroma en de smaak van de krieken gaan zeer goed samen met het gerijpte Rodenbach bier. De afdronk doet zelfs denken aan een Bourgognewijn. De “fraîcheur” die dit bier kenmerkt maakt er een perfect aperitiefbier van, het past tevens bij een kaasassortiment of een dessert. De ideale serveertemperatuur bedraagt tussen 6 en 10 graden Celsius.

Alexander Rodenbach werd op 28 september 1786 in Roeselare geboren. Hij was een heel bijzonder man. Ondanks zijn blindheid werd hij ondernemer, schrijver en schopte hij het zelfs tot burgemeester en volksvertegenwoordiger. Hij leidde de brouwerij vanaf  1821. Uit eerbetoon werd in 1986, 200 jaar na zijn geboortedag, een feestbier onder de naam Rodenbach Alexander boven de doopvont gehouden. (KC)