De overnamestrijd rond het Roeselaarse Desotec werd finaal beslecht in het voordeel van de Zweede groep EQT, zeg maar het investeringsvehikel van de steenrijke Zweedse familie Wallenberg. Ook Filip Balcaen was kandidaat overnemer. Desotec is met een omzet van 50 miljoen euro en 110 werknemers Europees marktleider in mobiele industriële filtratietechnologie (saneren van industriële terreinen).

Volgens stichter Bart Sobry heeft Desotec nog een gigantisch groeipotentieel. In 1990 stond hij aan de wieg van het bedrijf samen met zijn broer Peter en CEO Joost Desmet. Voordien hadden de broers hun toenmalige milieubedrijf B&P Sobry verkocht aan de Franse groep Lyonnaise-des-Eaux. Met het opgestreken geld stampten ze nieuwe succesbedrijven (Desotec, Zoutman) uit de grond. De beide broers en ook Joost Desmet hebben besloten dat ze niet meestappen in de nieuwe structuur van Desotec.

Het is de eerste maal dat de Zweeds groep EQT een grote slag slaat in België. In het verleden participeerde het uitsluitend in Scandinavische en Duitse bedrijven. Enkel jaren terug toonde het interesse in Indaver maar Katoennatie -het logistieke bedrijf van super ondernemer Fernand Huts- ging toen met de buit lopen.