Roeselare maakt opnieuw kennis met iconische De Coene meubel

In septDe Coeneember kan Roeselare van twee kleine De Coene tentoonstellingen genieten. De ene expositie gaat deze week door bij Art Street  (Hendrik Consciencestraat 51), recht tegenover het modernistische herenhuis van architect Huib Hoste. De tweede expositie staat tijdens het weekend van 17 en 18 september gepland bij K-TROLLE (gelegen in de Scharestraat 18). “Met de verantwoordelijken van deze twee culturele instellingen zijn wij tot een samenwerking gekomen om er het De Coene meubeldesign te laten zien,” aldus Noël Hostens, kenner “par excellence” van het De Coene meubel en de De Coene geschiedenis.

In het verleden kon Roeselare via de Heemkundige Kring kennis maken met het fabuleuze West-Vlaamse meubel uit het begin van de twintigste eeuw. Na meer dan tien jaar krijgt Roeselare en zijn inwoners een nieuwe kans. De voorbije jaren werden onder meer door Noël Hostens belangrijke vorderingen gemaakt in het onderzoek. Hostens heeft een uniek archief. In Roeselare zullen onder meer aquarellen te zien zijn van De Coene meubelen die tussen 2005 en 2015 door professor Léonce Dekeijser van het Sint-Lucas-Instituut te Gent werden gemaakt. In de eerste vijf jaar van het De Coene meubeldesign-onderzoek hebben ex-medewerkers van de firma De Coene, zoals Jules Boone, Fred Sandra, Walter Accarin, Gilbert Bartier en nog vele anderen, een belangrijke bijdrage geleverd aan dit onderzoek.

Het Kortrijkse meubelbedrijf Kunstwerkstede De Coene genoot in het begin van de twintigste eeuw en tijdens het interbellum van een wereldreputatie met zijn gestileerde designmeubelen. (KC)