Roeselare zoekt bevestiging als centrumstad

foto078Vandaag wordt op hoog niveau gedebatteerd over de roeping van Roeselare als centrumstad. Alle stake holders (politiek, burgers, middenstand) zullen er brainstormen over de richting die Roeselare moet uitgaan wil het als middenstandsstad overleven. Een aantal experts uit het buitenland komen ook naar de Rodenbachstad afgezakt om hun standpunt op de problematiek toe te lichten.

Roeselare profileerde zich jarenlang als één van de belangrijkste openlucht winkel-en wandelcentra van Vlaanderen, en als shoppingstad in het hart van West-Vlaanderen. Maar anno 2015 is dat niet meer zo evident. Zoals elke centrumstad heeft Roeselare te maken met de stijgende druk van handelsconcentraties in de periferie, de concurrentie van e-commerce, het veranderende impulsieve koopgedrag van de klant, zijn behoefte aan een geanimeerde winkelbeleving, de vraag naar makkelijke bereikbaarheid tot het centrum, voldoende parkeerfaciliteiten, enzovoort.

Met een Kernplan wil de stad nu een ambitieus, strategisch antwoord op al deze uitdagingen. Het plan bevat tal van stimulerende maatregelen en werd ontwikkeld door de stad Roeselare in samenwerking met partners Unizo en Vzw Centrum Roeselare. Het Kernplan is overigens een startpunt want ook handelaars, retailers, shoppers en inwoners blijven inspraak hebben om samen mee te bouwen aan de toekomst van hun stad. (KC)