OOSTENDE – Het dossier Thermae Palace-hotel krijgt mogelijks een verrassende wending. De adviescommissie bestempelt de Mechelse bouwgroep Willemen als de beste kandidaat om het iconische gebouw langs de kust te kopen van de huidige eigenaars (Vlaanderen en Stad Oostende). Willemen vormt voor de financiering tandem met de machtige Saudische investeringsgroep SAB Holdings.     

De huidige eigenaars willen van de site af, omdat er te veel opknapwerk aan is. Willemen en Oostendenaar Mark Vanmoerkerke hebben zich opgeworpen als kandidaat-kopers. Vanmoerke verklaart zich bereid het hotel grondig te renoveren, en hij wil een deel verzilveren als te verkopen residenties. Nu heeft Vanmoerkerke nog een huurcontract op zak van het Thermae Palace-hotel. Dat contract loopt nog tot 2036.

Volgens insiders ligt het gevoelig dat de stad Oostende zou verkopen aan een niet-Oostendenaar. Willemen maakt zich dan weer sterk dat het financieel een zwaargewicht achter zich heeft, met dank dus aan Saudisch grootkapitaal. SAB wordt geleid door sjeik Salah Al Bluewi die het Thermae Palace-hotel, dat dateert uit 1933, wil omvormen tot een luxeresort.

Grote interesse

In de media wordt gezegd dat sjeik Salah Al Bluewi ook zijn zinnen zou gezet hebben op twee andere Oostendse kroonjuwelen: de luchthaven enerzijds en de hippodroom anderzijds. Maar Johan Vande Lanotte, huidig burgemeester van Oostende, laat weten dat dit dossiers zijn die buiten zijn bevoegdheid liggen omdat zowel de renbaan als de luchthaven privé-eigendom is.