Bedrijven zijn per definitie sociaal ingestelde organisaties, die zich graag ook maatschappelijk engageren. Dat wordt dezer dagen nog eens bewezen door het Kortrijkse IT-consultancybedrijf Savaco van gedelegeerd bestuurders Carl Sabbe en Rik Vandemoortele. Toen het nieuwe Kortrijkse kamerorkest Musamis op zoek ging naar een geschikte repetitieruimte, kreeg het bij Savaco onderdak op het Kortrijks bedrijventerrein Beneluxpark.

Eind 2016 nam een aantal vrienden-amateurmuzikanten uit het Kortrijkse het initiatief om een kamerorkest op te richten. Muziek en vriendschap zouden de pijlers zijn. De keuze op de naam viel dan ook gauw op Musamis. Carl Sabbe was het project van bij de aanvang heel genegen en Savaco werd een sympathieke bondgenoot. Omdat samen muziek spelen niet kan zonder repetities, zocht Musamis ook naar een geschikt terrein. Sigrid Van Belle, één van de muzikanten en tevens HR-manager bij Savaco, stelde de vraag aan haar bazen. Of de grote vergaderzaal eventueel kon gebruikt worden op bepaalde uren? Het duo Sabbe-Vandemoortele zag er geen graten in. “Ze stemden er graag mee in”, aldus Sigrid Van Belle. “Enerzijds uit sympathie, anderzijds vanuit de vaststelling dat die ruimte in de avonduren toch niet benut wordt. Onze bazen vonden het zelfs best een leuk idee. Voor ons muziekensemble is dat een geweldige opstap gezien de goede ligging en de vlotte bereikbaarheid langs één van de invalswegen van Kortrijk.”

Kamerorkest Musamis wil een vaste waarde worden in het Kortrijkse muzieklandschap. “Amateurmuzikant zijn is een absolute zaligheid”, aldus Lieve Vervisch, één van de muzikanten. “Bovendien geef je mensen kansen om zich in groep verder te ontwikkelen en iets te betekenen in een stad en een streek. We verwelkomen ook studenten die in Kortrijk hoger onderwijs of universiteit volgen. We zijn Savaco in elk geval erg dankbaar dat ze onze droom helpen realiseren. Het eerste concert is al gepland: een aperitiefconcert op zondag 18 maart 2018 om 11 uur in de Sint Michielskerk in Kortrijk, meteen het publieke startsein van dit Kortrijkse initiatief.”

foto: Frank Messely