De recente internationale cyberaanval op heel wat bedrijven, doet heel wat vragen rijzen. Die vragen stelt het Kortrijkse Savaco, het bedrijf van Carl Sabbe en Rik Vandemoortele, zich al langer. Meer dan ooit wil het in zijn strategie de focus leggen op beveiliging van digitale netwerken.

Savaco wil in de eerste plaats de bedrijfswereld nog intenser sensibiliseren over het gevaar, want dat wordt spijts alles nog altijd onderschat. Volgens Saan Vandendriessche van Savaco is een diepgaande risico-analyse alvast de beste manier om tot een goede beslissing te komen. Feit is dat een firewall alleen of een antivirus op zich niet meer voldoende zijn. “Die risico analyse start best bij de key stakeholders in het bedrijf (bijvoorbeeld via de Raad van Bestuur) die een missie inzake security moeten definiëren en kijken naar de risicocultuur van het bedrijf”, aldus Vandendriessche. “Op basis daarvan kan dan een analyse gemaakt worden van de risk gap tussen de feitelijke situatie en hoe het zou moeten zijn. Wat men zeker niet mag doen is het risico negeren.”

Intern heeft het Kortrijkse IT-bedrijf inmiddels een onafhankelijk en afzonderlijk opererend security-team samengesteld. “Dit team moet Vlaamse bedrijven en instellingen intensief helpen en begeleiden om de vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van gegevens optimaal en op een slimme manier te beschermen”, heet het bij Savaco. De Kortrijkse kmo heeft op vandaag 17 mensen in dienst die voltijds bezig zijn met niets anders dan security.