Twee jaar geleden werden de bedrijfsgerichte opleidingen die Syntra West organiseerde geïntegreerd binnen SBM. Een echte West-Vlaams-West-Vlaamse samenwerking en een win-win voor beide partijen. Voor SBM was het meteen ook het sein om met de uitbreiding van zijn opleidingsaanbod te starten. Anno 2017 heeft SBM een zeer gevarieerd kant-en-klaar open aanbod dat op diverse plaatsen wordt gegeven. Open trainingen vinden plaats in de goed uitgeruste technische centra in Brugge en Kortrijk. Inmiddels worden er ook lessen gegeven in het Thomas Cookgebouw in Zwijnaarde, waar SBM over leslokalen beschikt. En nu is er ook een geografische uitbreiding in Antwerpen op komst.

Onder de merknaam “Escala” zet SBM opleidingen in de markt voor de non profit sector, overheden, ziekenhuizen en de sociale economie. Wellicht is SBM nog beter bekend voor zijn maatoplossingen en in-house bedrijfstrainingen. Het gaat in elk geval over een waaier aan opleidingen, gaande van managementtrainingen, taalcursussen, media & ICT opleidingen, cursussen en trainingen in techniek, veiligheid en transport en voor specifieke beroepen. De organisatie onderscheidt zich door een vrij uniek aanbod aan technische opleidingen op de werkvloer. “We zijn bezig met mobiele apparatuur om dergelijke opleidingen ook in ons centrum in Gent en aan de Antwerpse havengemeenschap te geven”, aldus Chris Jonkheere, de West-Vlaamse directeur van SBM Opleidingen. “Met ons ruim aanbod opleidingen en trainingen kunnen we als one stop shop fungeren dat op allerlei vaardigheden en op de diverse niveaus werkt. Ook wat de formules betreft, zijn we op een aantal vlakken uniek.”

Onder de noemer “Consortia” wordt een aantal bedrijven met gemeenschappelijke noden verenigd. Zij hebben bijvoorbeeld een tekort aan technische profielen en vinden die niet in de markt omdat er te weinig instroom is. Maar die bedrijven hebben in hun personeelsbestand enkele handige Harry’s bij wie wat specialistische technieken ontbreken. In dat geval clustert SBM die bedrijven met dezelfde problematiek om die medewerkers nieuwe technieken volgens de regels van de kunst bij te brengen. SBM organiseert ook tal van events, beurzen en diverse netwerkgelegenheden voor werknemers, managers en ondernemers.