Gullegem

Het nichebedrijf Shapes Metalworks sluit 2017 af met toonaangevende stappen in haar corebusiness. In de plaatverwerking werden twee belangrijke investeringen gerealiseerd in de richting van automatisatie van het machinepark. Dit moet de kmo nog meer armslag en flexibiliteit geven als toeleverancier naar het bedrijfsleven. 

Shapes Metalworks staat bekend als een snelgroeier en dat leverde managers en eigenaars Dirk Haerinck en Fritz Walcarius enkele jaren terug al de trofee van ‘Trends gazelle’ op. In de sector van de plaatbewerking komt het er op aan om snel en innovatief te schakelen, en dat is exact wat het duomanagement doet.

De laserafdeling werd uitgebreid met een 6 KW Fiberlaser (6 x 2 meter) met automatisch (ont)laadsysteem. Deze machine komt er enerzijds ter ontlasting van de 6 KW CO₂-laser en anderzijds om een antwoord te bieden op de marktvraag voor platen tot 6 meter. “Voor de ‘plooi afdeling’ was, mede door de snelle groei van de voorbije jaren, het ogenblik gekomen voor het inzetten van een plooirobot”, aldus Dirk Haerinck. “Rekening houdend met de actuele productmix is de keuze gevallen op een 5 meter  plooibank met 7-assige robot-manipulator die stukken tot 200 kg kan verwerken.” In de divisie ‘lasconstructies’ tenslotte werd een mijlpaal gezet op het vlak van normlassen.

Shapes is nu meer dan ooit klaar voor de toekomst. Bij de recente audits behaalde het bedrijf een reeks certificaten die nieuwe mogelijkheden openen in het topsegment van een reeks nieuwe markten. Shapes heeft zijn maatschappelijke zetel in Gullegem en een productievestiging in Roeselare. Het bedrijf ontstond destijds toen de twee bedrijfsleiders, die voordien concurrenten waren van elkaar, besloten om samen te werken.