Het wereldberoemde PanamakanaalPanamakanaal heeft mits jarenlange investeringen zijn capaciteit verdubbeld. Het West-Vlaamse bedrijf Sioen uit Ardooie mocht als subcontractor opdraven en een mooi referentiecontract op zijn naam schrijven. Op het Panamakanaal werden sluizen geïnstalleerd om de capaciteit van de waterweg te verdubbelen. Dankzij deze nieuwe sluizen wordt zowel de breedte als de diepte van het kanaal vergroot. De werken waren nodig voor moderne containerschepen. De nieuwe sluizen vereisen 18 waterbekkens, waarvan 9 aan de kant van de Atlantische en 9 aan de kant van de Grote Oceaan.
De waterbekkens werden uit waterdichte PVC geomembranen en geocomposieten gemaakt. Sioen speelde een belangrijke rol in de aanleg van deze waterbekkens. Manifattura Fontana S.p.A., deel van de Sioen Industries groep, leverde het geotextiel. Het geotextiel werd op een PVC geomembraan gelast en vormt zo een stevige liner. Het non-woven geotextiel van Sioen fungeert als anti-perforatie laag en verhoogt de treksterkte van de waterdichte liner. Voor dit project leverde Sioen (Manifattura Fontana) zo’n 800 000 m² licht geotextiel voor het waterdichte PVC membraan en meer dan 100 000 m² heavy duty geotextiel (voor extra bescherming).

Het Panamakanaal is allicht het beroemdste kanaal ter wereld. De uitgravingswerken begonnen in de negentiende eeuw (1881) en de officiële inhuldiging dateert van ongeveer honderd jaar terug (in 1914). Het kanaal is zo belangrijk omdat het de Atlantische met de Stille Oceaan verbindt. (KC)