Als water in wijn kan veranderen, kan koffie ook transformeren tot bier. Of op zijn minst dienen als de uitgelezen basis voor een unieke Belgische Coffee Saison. Een fijn staaltje teamwork van de Oost-Vlaamse specialty branderij OR Coffee en microbrouwerij Siphon Brewing uit Damme zorgt voor een nieuw brouwsel.

Specialty branderij OR Coffee uit Westrem en Siphon Brewing, een microbrouwerij vlak bij het gelijknamige restaurant in Damme, sloegen de handen in elkaar voor de productie van een Coffee Saison, een van de weinige Belgische koffiebieren. “De samenwerking met OR Coffee was een fascinerend proces”, aldus Franklin Verdonck, medeoprichter en hoofdbrouwer bij Siphon Brewing. “Het is boeiend om samen te werken met mensen die net zo gepassioneerd zijn over koffie als wij dat zijn over bier.”

Het biertje is een one-off, een eenmalig brouwsel in limited edition. “OR Coffee en Siphon Brewing profileerden zich recent met dit héél experimentele biertje als hét buitenbeentje op het bier-en koffiefestival Uppers & Downers in Londen”, aldus Wouter Helsen, barista trainer bij OR Coffee. ‘De Coffee Saison is een bier in saisonstijl. Een fris, zomers blond biertje dat geïnfuseerd werd met onze groene Hutwe Congo-koffiebonen tijdens het fermentatieproces, en met gebrande bonen en cold brew coffee vlak voor het bottelen. We brouwen de drank op kleine oplages van ongeveer 500 liter. De ene helft steken we op vaten en is bestemd voor bierfestivals zoals Uppers & Downers. De andere de helft zal in flesjes verkocht worden in verschillende koffiebars en bierspeciaalzaken. Zolang de voorraad strekt.”

De jonge Damse microbrouwerij Siphon Brewing trok eerder dit jaar al de aandacht op de World Beer Awards, waar het verschillende prijzen won voor zijn bieren. De World Beer Awards is een van de grootste bierwedstrijden ter wereld. Meer dan 1.900 bieren in 72 categorieën werden blind beoordeeld door een team van experts.