Sirris nu ook in Kortrijk operationeel met testlab

MM_Sirrs_03032016In  Kortrijk openden het hightech “Smart & Digital Factory”-applicatielab, kortweg Sirris, zijn deuren. Dit lab, de achtste vestiging van technologiecentrum Sirris, vormt het eerste onderdeel van het West-Vlaamse centrum voor Machinebouw en Mechatronica. Met dit testlab willen Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen technologie applicaties voor West-Vlaamse en Vlaamse bedrijven beschikbaar stellen.

Meer dan 40 procent van de Machinebouw en Mechatronica-industrie zit in West-Vlaanderen, terwijl minder dan 10 procent van onderzoek en technologische dienstverlening in dat domein zich in deze provincie bevindt. Daarom neemt Sirris, samen met POM West-Vlaanderen, het voortouw in de uitbouw van het nieuwe Machinebouw & Mechatronica centrum. “Met onze nieuwe vestiging willen we de kmo’s in West-Vlaanderen meenemen in de Industrie 4.0-beweging,” bevestigt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris. “De vestiging bevindt zich in het hart van het dichte kmo-netwerk rond mechatronica, én dichtbij de onderzoekspartners. Ze beschikt over de nodige kantoorruimte en labo’s, met onder meer een demoruimte voor flexibele productieautomatisering.”

De nieuwe vestiging, waarin collaboratieve robots en digitale tools centraal staan, omvat onder meer een demonstratieruimte waarin bedrijven de haalbaarheid van deze technologieën voor hun zaken kunnen evalueren en uitproberen. Naast het applicatielab van Sirris in associatie met UGent Campus Kortrijk wordt ook een tweede lab voorzien, gelinkt aan de digitale knowhow van Howest dat de toepassingen van virtuele en toegepaste realiteit met de machinebouw en de productiebedrijven onderzoekt. Sirris investeerde tot nu toe al bijna een half miljoen euro in het lab en zal ook de komende twee jaar blijven investeren. In het totaal zal vanuit de sector, de overheid en de kennisinstellingen in het Machinebouw en Mechatronica Centrum 4,5 miljoen euro geïnvesteerd worden in de komende 2 jaar.

West-Vlaanderen vormt de bakermat van de Vlaamse industrie. Vandaag creëert deze sector in deze provincie nog altijd een groot deel van de tewerkstelling. “Bijna een kwart van de Vlaamse industriële werking wordt gegenereerd door West-Vlaamse ondernemingen,” weet Jean de Bethune, gedeputeerde voor Economie van de Provincie West-Vlaanderen. “De helft daarvan is actief in de sector Machinebouw & Mechatronica. Met meer dan een kwart van de tewerkstelling in de metaalverwerkende sector en zelfs meer dan 40 procent van de Vlaamse tewerkstelling in mechatronica is deze cluster heel belangrijk voor West-Vlaanderen.” (KC)