In Brugge werd woensdagavond de Leeuw van de Export’ uitgereikt. Minister-president Geert Bourgeois kweet zich eigenmachtig van de taak. Met deze onderscheiding worden bedrijven gelauwerd die zich op de exportmarkten onderscheiden. In de categorie ‘bedrijven met meer dan vijftig werknemers’ ging het Izegemse Skyine Communications met de prijs lopen. Het is de tweede maal dat het familiebedrijf Skyline met de Leeuw van de Export gaat lopen.

Skyline Communications, gelegen pal naast de E 403 autosnelweg die Kortrijk met Brugge verbindt, is de afgetekende wereldmarktleider in end-to-end multivendor network management software voor de media-industrie. Met het softwareplatform DataMiner van het Izegemse familiebedrijf gebruiken, controleren en beheren telecom-, broadcast- en satellietoperatoren optimaal hun netwerk, bijbehorende infrastructuur en communicatiestromen. In de tussentijd staat de verdere ontwikkeling van Dataminer niet stil: jaarlijks worden er nieuwe applicaties en intelligente functionaliteiten aan toegevoegd.

Skyline Communications overtuigde de jury met zijn indrukwekkende exportgroei: het bedrijf is afgetekend wereldmarktleider met een klantenportefeuille om u tegen te zeggen. Om maar één voorbeeld te geven: de Russische staatstelevisie gebruikt de West-Vlaamse software ‘made in Izegem’. Verder wisten ook de sterke visie van de oprichters -de drie broers Vandenberghe- en hun bewuste keuze voor lokale Vlaamse verankering de jury te bekoren.

Minister-president Geert Bourgeois is bijzonder verheugd dat Skyline Communications nu voor de tweede keer de Leeuw van de Export wint. De eerste keer was in 2012, in de categorie ‘kleine bedrijven’. Vandaag speelt Skyline in de hoogste categorie met wereldwijd 146 werknemers en een omzet van om en bij de 30 miljoen euro, waarvan maar liefst 92 procent uit export. De minister-president feliciteert zijn stadsgenoten, vader en zonen Vandenberghe. Hij zei trots te zijn op dit Izegems pareltje.

In de categorie ‘kleine bedrijven’ ging de prijs naar het Oost-Vlaamse chocoladebedrijf Klingele.