De POM West-Vlaanderen en een handvol partners demonstreerden in aanwezigheid van 215 bedrijven hoe ‘slimme samenwerking’ met maatwerkbedrijven  voor een duurzame competitiviteit kan zorgen. 1 op de 2 West-Vlaamse industriële ondernemers (met meer dan tien personeelsleden) werkt ondertussen samen met een maatwerkbedrijf (de vroegere beschutte werkplaatsen ). De impact van maatwerkbedrijven is dus groter dan gedacht.

De maatwerkbedrijven hebben het niveau van handenarbeid al lang overstegen en met behulp van toegepaste technologische innovatie maken ze mee de sprong naar industrie 4.0. Zes gerenommeerde industriële bedrijven (Picanol, Daikin, Quadrant, Thule, Anziplast en Hydro Extruded Solutions) kwamen tijdens Smart@West-Vlaanderen getuigen over hun hechte samenwerking met West-Vlaamse maatwerkbedrijven. Slimme samenwerking, noemen ze dat zelf. Er wordt gedaan aan cocreatie, aan technologische borging, aan digitalisering en wat al niet meer. De zes bedrijven hebben het over een bewezen meerwaarde die verder gaat dan de klassieke manier van samenwerken.

De beroepsfederaties Agoria, essenscia, Fedustria en Fevia slaan samen met de POM West-Vlaanderen de handen in elkaar, en werken binnen de Fabrieken voor de Toekomst intens samen om de technologische ondersteuning in West-Vlaanderen te versterken. Niet alleen willen zij zo de sprong naar industrie 4.0 faciliteren, ze willen er ook in uitblinken. Snelle maatschappelijke technologische (r)evoluties vragen immers om doeltreffende oplossingen.