DSC_0003 (3)

Ook in de sociale sector leidt samenwerking naar meer efficiëntie en betere resultaten. Vzw Groep Ubuntu en vzw BIK, twee organisaties met een gelijklopende missie en visie, hebben besloten de handen in elkaar te slaan en verregaand samen te werken. Hoe dat concreet moet gebeuren wordt nu verder bestudeerd door de beide raden van bestuur. Daar moet in de loop van het jaar een beleidsplan en een integratie van beide ondernemingen uit voort vloeien.

vzw Groep Ubuntu (Zwevegem) is een organisatie die personen met een beperking ondersteunt in de regio Zuid-West-Vlaanderen en Zuid-Oost-Vlaanderen. Via diverse woon- en werkformules begeleiden de medewerkers van Groep Ubuntu zo’n 450 mensen. De organisatie staat in Vlaanderen hoog aangeschreven op vlak van dynamiek, kwaliteit en zorgvernieuwing. Momenteel helpt Groep Ubuntu zo’n 220 personeelsleden aan werk. Vzw BIK is een sociale economie-onderneming uit Kuurne en helpt mensen die door omstandigheden soms moeilijk of gewoon geen job vinden. BIK heeft een poets- strijk- en klusjesdienst en organiseert vervoer voor minder mobiele personen en kinder- en buitenschoolse opvang. Ook vernieuwende projecten als Leiaarde en Hoeve Vercaemer behoren tot het aanbod. Bij BIK werken zo’n 110 personen.

Volgens Johan Timperman, gedelegeerd bestuurder van Ubuntu, zijn beide organisaties lang geen onbekenden voor elkaar en werkten ze op ad hoc basis reeds goed samen. De bedoeling van een verdere samenwerking moet altijd zijn om mensen meer kansen te bieden, overeenkomstig de filosofie van beide partijen. (KC)