HANNOVER, WAREGEM – Op de vloerbekledingsbeurs Domotex in Hannover zorgde Alfa Tapijtfabriek voor een fris geluid. Sofie Demeulenaere, dochter van de wel bekende Noël Demeulenaere (ex-Beaulieu, ex-burgemeester van Wielsbeke), viel er op als vrouwelijke CEO in een vooral door mannen gedomineerde en gerunde tapijtwereld.

Sofie Demeulenaere heeft naar eigen zeggen de zin voor het ondernemerschap van thuis uit meegekregen. Bij de opstart van Alfa Tapijtfabriek, in de jaren tachtig, kreeg ze nog de financiële steun van haar vader, maar nu runt en beheert ze de zaak helemaal zelf, samen met haar broer Yves. Ze staan inmiddels al bijna drie decennia op de bres. “Ons bedrijf staat zowel in voor het weven van tapijt als voor de extrusie”, aldus Sofie Demeulenaere. “Ooit, in de jaren negentig waren we met onze productie ook aan de slag in Turkije maar daar zijn we van thuis gekomen. Wat we zelf doen in West-Vlaanderen, doen we beter. Hier heb je als ondernemer de kwaliteit en de controle over de zaken en kan je ook nog eens uitstekende medewerkers vinden. De flexibiliteit doet de rest.”

Alfa Tapijtfabriek richt zich als relatief kleine speler (met toch maar mooi 110 mensen op de payrol) op het low end tapijt. “We hebben op onze manier en via export naar bijna 40 landen meegeholpen aan de democratisering van het tapijt, en daar zijn we toch een beetje fier op”, aldus nog Sofie Demeulenaere.