Het Izegemse Televic slaagt er jaar in jaar uit in om ronkende contracten naar zich toe te halen. Het meest recente in de rij: software en toebehoren voor het nieuwe tramsysteem in wereldstad San Francisco. De passagiers en de crew op de nieuwe trams van San Francisco worden geïnformeerd dankzij West-Vlaamse software.

Televic Rail, een nichefiliaal binnen de groep van CEO’s Lieven Danneels en Thomas Verstraeten, heeft meer dan 30 jaar ervaring in het ontwerpen, produceren en onderhouden van communicatie- en controletechnologie voor treinen, trams en metro’s. Daarmee is het bedrijf wereldwijd een toonaangevende, betrouwbare partner voor spoorwegbedrijven en treinbouwers. De passagiersinformatie- en controlesystemen zijn hoogwaardige, op maat gemaakte oplossingen die uitblinken in flexibiliteit, gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit. Treinen en trams van over de hele wereld zijn uitgerust met Televic Rail oplossingen: van Nieuw-Zeeland tot Canada, van China tot de Verenigde Staten, van India tot België, met inbegrip van Engeland en Frankrijk.

Rond deze tijd werden de eerste nieuwe lightrail cars in San Francisco in gebruik genomen. Aan boord het innovatieve passagiersinformatiesysteem van Televic Rail. Een contract met een grote uitstraling maar ook een deal met grote waarde: ruim 10 miljoen dollar. Televic levert het op maat gemaakt IP-netwerk, informatieschermen, een audiocommunicatiesysteem en de nodige software voor content management en connectiviteit. De geavanceerde, zelf ontwikkelde software van Televic Rail heeft het verschil gemaakt. Spitstechnologie ‘Made in West-Vlaanderen’ zeg maar. Lieven Danneels, CEO van Televic, is dan ook erg trots op het project: “Silicon Valley – het mekka van de informatica – kiest voor onze software. Dat toont hoe goed we de markt kennen. Onze ervaring uit Europa en Azië zorgt voor een toegevoegde waarde, zelfs in één van de meest ontwikkelde regio’s ter wereld.”

Televic Rail maakt het passagiersinformatiesysteem in opdracht van treinbouwer Siemens, een van hun grootste klanten wereldwijd. Voor Siemens is de bestelling van 215 rijtuigen goed voor 848 miljoen dollar. Daarmee is dit het grootste contract ooit voor lightrail cars uit de Verenigde Staten. De rijtuigen worden geproduceerd in de Siemens-fabriek in Sacramento, Californië. Na een testfase zullen ze de huidige vloot vervangen en uitbreiden.