Solar en Ingenium lanceren innovatieve en slimme “smart kiosk” in Afrika.

bernoletDe Brugse bedrijven Solar zonder Grenzen en Ingenium hebben besloten om op ad hoc basis samen te werken in Afrika. Solar zonder Grenzen bouwt in Afrika zonnekiosken die de lokale bevolking moet voorzien van stroom en licht. Initiatiefnemer en West Vlaamse jonge ondernemer van 2016 Bert Bernolet plaatste al meer dan 170 zonnekiosken. Deze kiosken leveren via zonnepanelen en batterijopslag al stroom en licht aan meer dan 40.000 mensen. Om een vlotte betaling van de stroom door de dorpelingen te garanderen wordt nu aan de kiosken een betalingssysteem via gsm toegevoegd. Vandaar de naam Smart Kiosk. Ingenium heeft zich in dit dossier als partner gemeld.

De Smart Kiosk is een gebouw centraal gelegen in een dorp waarop Solar Zonder Grenzen een zonnesysteem installeert. Dit systeem wordt voortaan verbonden met het GSM-netwerk. Na het versturen van een betalende SMS worden de dorpsbewoners automatisch voorzien van elektriciteit. Deze nieuwe technologie zal Solar Zonder Grenzen in staat stellen om verdere groei te realiseren in onder meer Togo en Benin. “We hebben met enige fierheid dit innovatieve systeem voorgesteld bij het Brugse Ingenieursbureau Ingenium met wie we samen deze smart kiosk hebben ontwikkeld,” aldus Bert Bernolet. “Omdat het systeem op kleinere schaal geïmplementeerd kan worden en het betaalbaar is voor de armste economische klasse nemen we meteen ook een serieuze voorsprong ten opzichte van de lokale concurrenten. Inmiddels is er ook al interesse vanuit Mali en Egypte om het smart gsm systeem te implementeren.

De tandem Solar zonder Grenzen-Ingenium rekent, waar het kan, op steun vanuit Vllaanderen. Particulieren en bedrijven, die geloven in “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen” kunnen zich melden. (KC)