ROESELARE – Het Roeselaarse familiebedrijf Soliver krijgt Peruaanse aandeelhouders. Het nieuws is even verrassend als ongewoon. Soliver (35 miljoen euro omzet, 1,6 miljoen euro netto winst) is sinds 65 jaar het levenswerk van de familie Bouckaert en heeft zijn pilootfabriek in de Rodenbachstad.    

Het Peruviaanse bedrijf AGP investeert meteen 30 miljoen euro in de fabriek in Roeselare. Die aankondiging moet ook zorgen voor vijftig nieuwe jobs bovenop de 300 jobs die er nu zijn. Soliver belevert grote automerken zoals BMW, Audi, Lamborghini of Porsche van duurzaam glas voor de zijruiten van wagens. De familie Bouckaert zegt dat er een grote investering nodig was om mee te zijn in de rat race, maar dat geld zelf niet kon ophoesten. Het bod van AGP Group was naar verluidt te mooi om te laten liggen. AGP heeft onder meer Goldman Sachs als co-investeerder.

De Peruanen van AGP hebben grote ambities en zeggen Europa te willen veroveren vanuit Roeselare. Naast zijruiten, moet Soliver zich nu ook gooien op glas voor de voorruiten van auto’s of op glas voor panoramische daken. Dat vergt dus een nieuwe strategie. AGP is geen kleintje met liefst 1.800 werknemers en een aanwezigheid in twintig landen.

Rijke geschiedenis

De oorsprong van Soliver gaat terug tot in 1937. In dat jaar richtten Etienne en Arthur Bouckaert in Roeselare een glasgroothandel op: NV Bouckaert, die voornamelijk actief was in de bouwwereld. In 1950 werd NV Soliver opgericht. De eerste activiteit was de productie van getemperd veiligheidsglas. Vanaf 1963 werd er ook gelaagd veiligheidsglas geproduceerd, vooral voor de automobielsector. Soliver produceert vandaag ook nog steeds glas voor de bouwsector. Het familiebedrijf werd nu geleid in de derde generatie.