Speelterrein provinciedomein De Gavers (Harelbeke) wordt volledig vernieuwd

gavers-speelterreinDeze week  is de Provincie West-Vlaanderen gestart met het vernieuwen van het speelterrein in het provinciedomein De Gavers in Harelbeke. Het bestaande speelterrein aan de cafetaria is aan vervanging toe, sommige toestellen staan daar al 18 jaar. De kosten om deze oude toestellen veilig te houden, zijn te hoog geworden. In één beweging wil de Provincie het speelterrein upgraden naar een bovenlokaal speelterrein met de nadruk op spelen in en met de natuur. Samen met de jeugddiensten en jeugdraad van Harelbeke en Deerlijk en de jonge bezoekers van De Gavers werd een plan uitgewerkt.

Er komt een speelhoek voor de allerkleinsten met als thema ‘water’ waar de nadruk ligt op het Gavermeer als grootste meer van West-Vlaanderen. De verouderde toestellen worden vervangen door zandspeeltoestellen, een kleine sloep, een groepsschommel en verschillende veerwippen in de vorm van meeuwen. Daarnaast komt er een groot piratenschip met glijbaan, dat ook rolstoeltoegankelijk is. De speeltoestellen zijn vervaardigd uit Robiniahout met een FSC-label en zijn bedoeld voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Door de werken zal het huidig speelterrein niet toegankelijk zijn van dinsdag 6 tot en met zaterdag 31 december 2016. Vanaf zondag 1 januari 2017 zal alles afgewerkt zijn. De Provincie trok voor het vernieuwen van het speelterrein 69.998,50 euro uit.

In 2017 wordt verder gewerkt in het speelbosgedeelte: een boomhut, verschillende speelaanleidingen en een speelboom worden voorzien. In de weide komen er verschillende speelheuvels, een amfitheater, een beekloop met avontuurlijke overgangen, enz. Het speelterrein in het zuiden van De Gavers aan het arboretum zal op termijn verdwijnen. (ML/KC)