Start-up Venticleaning zoekt gat in de markt

De realiteit leert dat ventilatiereiniging in België zeer oppervlakkig gebeurt. Vanuit die problematiek startte Diego Vanassche na een grondige marktstudie Venticleaning op, een spin-off van Laverge Cleaning uit Zwevegem. Laverge Cleaning heeft de voorbije 30 jaar een enorme knowhow opgebouwd rond industriële reiniging voor groot- en kleinindustrie. Die knowhow wordt nu toegepast via een nieuw bedrijf dat instaat voor het onderhoud van ventilatietoepassingen. Vanassche liet zijn Venticlean-onderhoudsteam alvast gespecialiseerde opleidingen volgen bij Renson en bij docent en ventilatie-expert Andy Camps van de Hogeschool PXL uit Hasselt.

Zonder reiniging zijn veel kanalen en buizen in gebouwen na 5 jaar een verzamelplaats van sporen en bacteriën. Die leiden in combinatie met condensatie tot schimmel- en bacteriegroei waardoor er eveneens geurhinder kan ontstaan. De ideale cocktail dus voor een geïrriteerde neus, keel, en ogen, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies, kortom voor het sick building syndrome. “Na een modaal onderhoud denkt men vaak dat de ventilatiebuizen gereinigd werden maar in de praktijk vervangt een onderhoudsteam enkel de filter en zuivert het de warmtebatterij,” aldus de zaakvoerder. (KC)

IMG_0355

Producenten, distributeurs en installateurs van airco- en ventilatiesystemen zijn alvast al jaren vragende partij voor een oplossing en omarmen dan ook de komst van facilitaire bedrijven als Venticleaning die een complementaire service kunnen geven na installatie. Het Waregemse Renson, een van de marktleiders op vlak van ventilatie en zonwering, neemt Venticleaning overigens nu al mee in al zijn communicatie, zowel naar zijn particuliere als industriële markt. “Een gezond binnenklimaat betekent voor bedrijven niet alleen minder ziekteverzuim en hogere productiviteit,” aldus Vanassche. “Daarnaast zorgt de reiniging ook voor de langere levensduur van het luchtbehandelingssysteem en een lagere energiefactuur.” De nieuwe kmo richt zich zowel op de markt van particuliere woningen als van kantoor- en industriegebouwen, ziekenhuizen, RVT’s, seniories, appartemenstblokken, enzovoort. (KC)