Dat er in de textielwereld en onze manier van kleden veel eenheidsworst bestaat, is een understatement. Alvast Emely Van Impe heeft besloten om er origineel tegenaan te gaan met een eigen en bijzonder verrassende collectie die meteen de aandacht trekt. De jonge creatieve Gentse twintiger, die textielontwerp studeerde aan het Sint-Lucas, ontbreekt het niet aan frisse ideeën en ze laat die nu aanmaken bij het breibedrijf Van Heuverbeke in Waregem. “Het bedrijf wordt gerund door twee neven waardoor er ook meteen een aangename sfeer hangt en zij doen er alles aan hun klanten tevreden te maken”, aldus de frisse verschijning die Emely Van Impe is.

Voor haar begon het allemaal toen ze een wedstrijd won bij het Flanders Fashion Institute. In deze start-up fase pakt ze “in bijberoep” uit met unieke en in het oog springende collectie van pulls en sjaals.. Ze hoopt snel de omschakeling te kunnen maken naar voltijds. “Ik ben thuis groot gebracht in een creatieve omgeving en dat heeft me danig geprikkeld en beïnvloed”, vertelt Emely. “Zo groeide ik op in een huis ontworpen door de Italiaans architect Ettore Sottsass. Een architect die erg eclectisch en grafisch te werk ging en een heel opmerkelijk kleurenpalet gebruikte. Zo bestond onze badkamervloer uit poederroze glazen tegeltjes en was het dak van onze keuken muntgroen. Die beelden uit mijn jeugd, die krachtige energie, wilde ik graag overbrengen naar mijn eigen knitwear collectie. Ik vind het ook belangrijk om bewust te gaan shoppen en vind dat kwaliteit boven kwantiteit draait. Liever even sparen voor een kwaliteitsvol product in plaats van drie minder kwaliteitsvolle producten te kopen. Je moet ook vragen stellen bij de producten die je vastneemt in de winkel. Uit welke materialen bestaan ze, waar worden ze gemaakt en vooral door wie en onder welke omstandigheden zijn ze gemaakt.”

Emely Van Impe zegt dat ze haar hart heeft verloren aan breigoed en ze wil er zich dan ook nog verder in verdiepen. De collectie van Emely Van Impe is partieel geïnspireerd door de awkward family pictures uit de jaren tachtig, waarin een heel gezin soms dezelfde en ietwat foute wintertrui draagt. Het aanbod kan uniseks gedragen worden maar er is wat lef nodig om het aanbod te durven dragen. “Momenteel werk ik aan een nieuwe knitwear collectie”, zegt ze. “In dezelfde stijl als mijn eerste collectie maar hier richt ik me meer op de textuur. Verschillende soorten garens worden gemixt en dan kijk ik naar het effect. Allemaal heel spannend.”

De collectie van Emely Van Impe is in deze fase terug te vinden bij de Juttu-winkels van Antwerpen, Roeselare en Brugge, alsook in Rewind (Gent) en L’Amuzette (Gent en Knokke). En uiteraard ook op de website www.emelyvanimpe.be