Infraroodverwarming, dé energiebron van de toekomst? Wevelgemnaar Bart Surmont van de start-up Infralia moet je alvast niet overtuigen. Infrarood wint als milieuvriendelijke verwarming steeds meer aan populariteit. Surmont heeft daarom beslist te investeren in de toekomst. Dezer dagen breidt hij zijn atelier en stockageruimte gevoelig uit. Want de zaakvoerder verwacht booming business.

Infralia, een spin off van Alpina Belgium Group, startte dik vijf jaar terug met infrarood verwarming. In 2016 opende de kmo zijn nieuwe toonzaal in Wevelgem, de grootste in zijn soort in Vlaanderen. Tijdens de Open Bedrijvendag in 2016, kon ook het grote publiek kennismaken met de tot nu ongekende en energiezuinige infraroodtechnologie. Door de blijvende vraag en dus groei, bouwt Infralia momenteel aan een grotere productie en opslagplaats, om nog beter de klanten te kunnen bedienen. Zaakvoerder Bart Surmont merkt sedert enkele maanden een duidelijke evolutie: “Waar wij vroeger onze bezoekers moesten uitleggen hoe infrarood verwarming werkt, krijgen we nu mensen over de vloer die al geïnformeerd zijn en vooral concreet advies wensen over hoe, wat en waar infrarood verwarming bij hen thuis kan geplaatst worden.”

Via deelnames aan Architect@work en Utility2build, gespecialiseerde en professionele beurzen voor architecten, binnenhuisarchitecten en projectontwikkelaars raakten ook de professionelen meer en meer aangesproken. Infralia levert nu ook enkele unieke en gepatenteerde design-producten en werkt momenteel ook aan een infrarood innovatie, die in 2018 op de markt komt.

Infralia levert rechtstreeks naar de eindgebruiker, maar ook via installateurs en distributeurs. De export trekt ook aan, en bedraagt nu al liefst 40 procent van de omzet. “Infrarood verwarming is een goede en economische oplossing, zowel voor hoofd- als bijverwarming, en is een zeer voordelig alternatief ter vervanging van verouderde en/of dure elektrische convectie verwarming”, aldus Bart Surmont. “Qua energieverbruik, kunnen we wel stellen dat onze infrarood systemen ongeveer 30 procent besparen  tegenover conventionele verwarming op gas of stookolie. Via ons Passive Heating Concept kunnen we zelfs duidelijk aantonen dat de combinatie van infrarood verwarming en photo-voltaïsche installaties, een energie neutraal concept is.”

Info: http://www.infralia.com of  www.infralia.com