BRUGGE – Na de wereld te hebben verkend en talloze duurzame tuin-, landschaps- en agricultuurprojecten te hebben bezocht vond Louis De Jaeger uit Brugge het tijd om zich na dit immens avontuur terug in België te vestigen. Hij richtte Commensalist op om particulieren, overheden en bedrijven te begeleiden bij het aanleggen van een duurzame tuin. Intussen volgt hij de opleiding groenmanagement via afstandsonderwijs aan Hogeschool VIVES campus Kortrijk/Roeselare.

Louis De Jaeger heeft zes jaar lang met zijn vriendin films gemaakt en de wereld rondgereisd: van Canada tot Panama, van Rusland tot Marokko. Onderweg heeft hij een lang vergeten passie herontdekt, namelijk de natuur. “Door te logeren bij mensen in Mexico, die hun stukje grond volgens de regels van Permacultuur aan het omtoveren waren tot een zelfvoorzienend domein, was ik helemaal verkocht”, zegt hij. “Er is immers niets zo magisch als een zaadje in de grond steken waarvan je voor de rest van je leven vruchten kan plukken.”

Eens aangekomen in België was hij zodanig verbluft van hoe weinig mensen iets doen met hun tuin, dat hij besloot om er iets aan te doen. “Het zou een mens zijn hoogsteigen paradijs kunnen worden, een toevluchtsoord, een vakantiebestemming”, zegt De Jaeger. “Alle Belgische tuinen samengeteld vormen een groter oppervlak dan het grootste natuurreservaat in België.”

Daarom heeft hij Commensalist opgestart, met als doel om zowel particulieren als bedrijven en overheden te overtuigen om ervoor te kiezen meer te halen uit hun stukje groen. Verder schrijft hij artikels over duurzaam leven, is hij te boeken voor lezingen en kan je hem tegen het lijf lopen op tal van evenementen, beurzen en congressen. Hij liet zich in zijn businessdroom bijstaan door coaches van VIVES

Commensalist begeleidt de klant en biedt verschillende tuinontwerpen aan, van hondvriendelijke tuinen tot prestigetuinen, van budgettuinen tot eetbare tuinen. Het bedrijf doet beroep op een netwerk van ecologische tuinprofessionals en brengt de klant in contact met de geknipte tuin- of landschapsarchitect en/of tuinaannemer. Commensalist is een plant die gebruik maakt van de andere plant zonder die te schaden. Dit principe, de juiste plantenrelaties vinden, is de core van Commensalist.

Afstandsonderwijs aan VIVES

Starten. De vraag blijft altijd: hoe begin je er aan? “Ondanks het feit dat ik op mijn achttiende de school had afgezworen volg ik sinds september vorig jaar een bacheloropleiding groenmanagement aan Hogeschool VIVES, en dit via afstandsonderwijs”, aldus Louis De Jaeger. “Het systeem is heel flexibel. Je kan immers je studie en examens makkelijk spreiden. Zo zijn er veel meer examenmomenten dan in een dagopleiding. Dit maakt dat ik studeren heel vlot kan combineren met mijn job en gezin. Bovendien krijg ik bij mijn start-up ook steun van de businesscoaches van VIVES.”

Hij woonde verder verschillende evenementen bij zoals Tech Startup day, Disruptival, Eyenovation en enkele boeiende workshops zoals Gentrepreneur en CAPISH.  “Deze workshops hebben me geholpen om mijn eigen motivatie beter te begrijpen, een businessplan te schrijven en te bepalen wat ik wil bereiken”, zegt de starter. “Uiteindelijk bleef hetzelfde verhaal terugkeren van start-uppers: begin eraan.”

Meer info op www.Commensalist.com