Starter in de kijker: Vanafish

In Pvanafish-2ittem hebben de jonge dertigers Bruno Dumolin en Tanguy Buyse een eerste kaarsje uitgeblazen. Een jaar terug namen ze de ambachtelijke visrokerij Vanafish over en maakten daarmee hun grote ondernemersdroom waar. Bruno Dumolin is de zoon van het echtpaar Christian en Régine Dumolin. Christian Dumolin is wel bekend als de sterke man achter investeringsgroep Koramic. Tanguy Buyse heeft ook niet weinig ondernemersbloed in zijn aderen stromen want hij is de zoon van de Brugse textielondernemer Koen Buyse.

Beide younsters hadden er al een carrière in dienstverband opzitten. Bruno Dumolin bij Deloitte en bij het Kortrijkse Alta Plana. Buyse bij Jet Import en bij ING. Vanafish is een goed draaiende visrokerij (zalm uit Noorwegen en Schotland, heilbot, forel en paling), goed voor twintig medewerkers en een omzet van om en bij de 10 miljoen euro. De kmo levert aan de groothandel. De jonge starters hebben de focus in de eerste plaats gelegd op interne structuur, nieuwe producten, productkennis  en op het veroveren van nieuwe exportmarkten wat in Frankrijk en Luxemburg aan het lukken is. Er wordt in deze fase ook gemikt op nog andere landen. Het duo is naar eigen zeggen in de wolken met hun beslissing om te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap.

Vanafish startte in 1987 met het ambachtelijk roken van zalm, heilbot, paling en forel. Er werd van meet af aan fors geïnvesteerd in nieuwe productie- en opslagruimtes, om aan de strenge hygiëne en kwaliteitsvereisten te voldoen. Steven en Katrien Huysentruyt-Vermeersch namen het bedrijf in 2007 over en lieten het in 2015 over. (KC)