OOSTKAMP – Hackers vormen een bedreiging in de digitale wereld van vandaag. Met zijn bedrijf Havitz wil Joaquim Vlaminck alvast een dam opwerpen met een stijlvolle webcamcover.  De start-up is drie maanden oud.

Tegenwoordig hebben alle computers een ingebouwde webcam. Handig voor de gebruiker, maar jammer genoeg is het voor experts een koud kunstje om je camerabeelden te hacken. Of er een oplossing bestaat. “Ja”, zegt Joaquim Vlaminck. “Een webcamcover zoals EyeLock gebruiken kan voor wonderen zorgen. Met een luikje dat je over je webcam kleeft kies je zelf wanneer je te zien bent, en wanneer niet.”

Op afstand een webcam hacken is vrij gemakkelijk voor wie weet hoe dat moet. “Als je dus niet goed oplet, kunnen wildvreemde mensen je gemakkelijk via je webcam bekijken”, aldus Vlaminck. “Zonder dat je dat weet en wil. En ja, zelfs Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, plakt de webcam van zijn laptop soms af met post-its. Dat de baas van een bedrijf dat zelf persoonsgegevens verzamelt dat doet, zegt toch genoeg. Zelfs de federale politie geeft de raad om webcams af te plakken. Er zijn al langer gevallen bekend bij de Federal Computer Crime Unit bekend waarin mensen foto’s krijgen van zichzelf en hackers dan geld vragen om de computer vrij te geven.”

Havitz komt nu met een stijlvolle webcamcover die gecommercialiseerd wordt onder de merknaam EyeLock. “Het kan klassevoller dan post-its”, vindt jonge ondernemer Joaquim Vlaminck van EyeLock. “Ik gebruikte tot enkele maanden geleden zelf zo’n papieren klever. Maar echt handig en stijlvol is dat niet. Voor een permanente oplossing, kan je kiezen voor een webcamcover zoals EyeLock. Het discrete luikje plak je op je iPad of laptop en je schuift het simpelweg open of toe als je daar zin in hebt. Je kiest zelf wanneer je je webcam wil aanzetten, bijvoorbeeld om te skypen. En zet het uit als het gesprek gedaan is.”

Voor elke computergebruiker

De aluminium EyeLock is amper zichtbaar en zo dun dat hij geschikt is voor quasi alle iPads en laptops. “Elke computergebruiker kan de webcamcover gebruiken, aldus Vlaminck. “Ook grote bedrijven zijn geïnteresseerd en plaatsten al bestellingen. Bij EyeLock kan je zelfs een webcamcover met het logo van je bedrijf op laten maken.”