Ruim een half jaar na de officiële opening van het starterscentrum ’t Werkpand Waregem zijn alle beschikbare ateliers verhuurd. Volgens Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen, zijn er meerdere factoren die het succesverhaal verklaren. “Wij beantwoorden duidelijk aan de nood naar kwalitatieve en betaalbare huisvesting voor jonge ondernemers in deze regio”, vertelt Jean de Bethune. “De verhuurde ateliers zijn ruim, geschikt voor diverse activiteiten en er is veel lichtinval. Ideaal voor een jonge ondernemer die de garage of berging thuis ontgroeid is en op zoek naar een meer professionele uitvalsbasis. ‘t Werkpand Waregem ligt centraal op de as Gent-Kortrijk-Rijsel, wat per definitie een ondernemende en dynamische regio is.”
Vier jonge starters zijn vandaag actief in ‘t Werkpand. Schrijnwerker Hannes Snoeck van Fesko bvba was de eerste huurder. Al gauw kreeg hij gezelschap van het duo Emmy Beyls en Nicolas Doutreligne die samen Pulsar Fotografie vormen. Het creatief fotografisch bureau heeft een specialisatie in architectuur, events en bedrijfsfotografie. Ook Sietse Van Haute, die met de firma Cornquet glutenvrije kroketten maakt, nam zijn intrek in het Waregemse starterscentrum. Geert Titeca vestigde zich in het laatste atelier. GECI Services organiseert evenementen en verhuurt springkastelen en kleine discobars. Voor Sietse Van Haute trok de aanwezigheid van andere ondernemers en de deskundige begeleiding van het team van Actie voor Starters hem over de streep. “Je krijgt ondersteuning van mensen die ervaring hebben in het begeleiden van starters”, aldus Sietse Van Haute. “Ze beschikken over een breed netwerk waaruit veel interessante contacten gelegd worden.”

Met de realisatie van ’t Werkpand Waregem en Ondernemerscentrum Brugge is het netwerk van startersinfrastructuren (17!) in West-Vlaanderen sinds dit jaar compleet. Binnen dit netwerk blijft Actie voor Starters zich dagelijks inzetten op het ondersteunen en aanbieden van laagdrempelige, flexibele oplossingen voor
jonge ondernemers.

Ook architecturaal loopt het gebouw in de kijker. ’t Werkpand Waregem werd geselecteerd om deel te nemen aan de Dag van de Architectuur op 10 september. Het grote publiek is er die dag welkom. “Het ontwerp van bureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen uit Brussel is een toonbeeld van hoe het functionele en het esthetische hand in hand kunnen gaan”, vertelt Nancy Moyaert, coördinator ‘t Werkpand. “Het ontwerp is eenvoudig en spartaans uitgerust maar de combinatie van het schuin aflopend dak met de driehoekige vergaderzaal creëert een visueel spel dat de eenvoudige geometrie van het fabriekspand doorbreekt.”