Studyx werkt knelpuntberoep in IT-sector weg

IMG_2962Ons land heeft een duidelijk tekort aan gespecialiseerde IT-ers. In tijden van enorme technologische verandering een gemiste kans. Dan kan je twee zaken doen: vaststellen of er iets aan doen. Ondernemer Xavier Dekeyster (Coprospectr en DX-Solutions) uit Harelbeke koos voor de tweede optie en richtte in 2013 Studyx op. Studyx is een centrum voor professionele opleidingen in webontwikkeling. Het opleidingsplatform introduceerde zopas twee nieuwe opleidingen die een totaalpakket voor frontend en backend ontwikkeling aanbieden. Studyx geeft daarbij ook één werkloze de kans om een opleiding gratis mee te volgen.

De cursussen die Studyx voorziet omvatten alle benodigdheden om je backend (het deel van de website dat niet toegankelijk is voor de gebruiker) en frontend (wat de web bezoeker wél te zien krijgt) bij te scholen. Via de 10- tot 15-daagse opleiding wordt de cursist klaargestoomd om in de professionele IT-wereld aan de slag te gaan.

Studyx werkt met gecertificeerde docenten, waardoor cursisten gebruik kunnen maken van de KMO-portefeuille. Via dit initiatief van de Vlaamse overheid kunnen Vlaamse KMO’s 50 procent korting krijgen op de opleidingen, met een limiet van 2.500€ per jaar. Studyx bood op twee jaar tijd al  opleidingen aan voor 780 cursisten. Doceren zit oprichter en docent Xavier Dekeyster in het bloed. Hij was al gastdocent bij elke Belgische universiteit, docent piloottrekker bij Syntra Vlaanderen en docent voor defensie software wereldwijd bij Barco. “Iedereen heeft het voortdurend over over disruptie en de tax shelter,” zegt Dekeyster. “Hiervoor heb je echter de juiste IT-profielen nodig maar deze zijn er nu bitter weinig. Maar hoe kan je in hemelsnaam groeien in een sector met knelpuntberoepen? Met Studyx wil ik daarom een oplossing bieden.” (KC)