De opleidingsschool Syntra West heeft in aanwezigheid van een hele reeks prominenten het concept van zijn nieuwe Brugse hoofdgebouw voorgesteld. Algemeen directeur Johan De Neve mocht de honneurs waarnemen. In een eerste fase zal de nieuwbouw opstarten na het zomerbouwverlof van dit jaar. In de tweede fase wordt het bestaande hoofdgebouw opgewaardeerd via renovatie. De ingebruikname van de nieuwbouw staat gepland vanaf januari 2019. Het ontwerp is van de hand van het Brugse architectenbureau Gino Debruyne. De aannemer werd nog niet gekozen.

De nieuwbouw wordt geconcipieerd als een schakelvolume tussen twee gebouwen met ongelijke verdiepen. Met dit schakelvolume worden alle verdiepen van beide naast elkaar liggende gebouwen aan elkaar gekoppeld. Deze circulatiezone heeft ook een dubbele functie als netwerkplaats. Medewerkers en cursisten kunnen zich binnen de nieuwe campus bewegen zonder dat ze zich hiervoor naar buiten dienen te begeven. De onthaalbalie zal vlot bereikbaar én herkenbaar zijn vanaf de Spoorwegstraat voor voetganger en openbaar vervoer.

Op het gelijkvloers wordt een nieuwe cafetaria ingericht, los van gangen en circulatie. Hercentralisatie van de activiteiten, passend in het masterplan van Ter Groene Poorte en de transparantie van het domein in zijn permanente groei. Het centraal gebouw is wit om voldoende op te vallen tussen het groen. Grote delen van de gevel zijn in wit aluminium uitgewerkt, om de reiniging – in de nabijheid van het groen – te faciliteren.  Er worden lamellen als zonnewering voorzien vóór de ramen. Uiteraard wordt ook voldaan aan de wettelijke E-norm.

Het oude gebouw – dat al dateert van 1960 – wordt na nieuwbouwwerken gemoderniseerd en aangepast aan de huidige brand- en ventilatienormen.  Het gebouw zal terug een eigentijdse look krijgen, rekening houdend met de huidige stevige en karaktervolle look van dit pand. Het pand staat bovendien op de inventarislijst bouwkundig erfgoed staat van Stad Brugge.