Toparchitect-ingenieur Roland D’hondt overleden

dhondtDeze week is op 91 jarige leeftijd ingenieur-architect Roland D’hondt overleden. Hij was de stichter van het architecten- & ingenieursbureau D’hondt dat aan het Beneluxpark kantoor houdt met 14 architecten en ingenieurs. Roland D’hondt zette decennia lang zijn stempel als “bouwheer” voor vooraanstaande West-Vlaamse bedrijven. Met hem verliest de regio een grote naam, zeg maar een monument,  in de wereld van toparchitecten.

Roland D’hondt studeerde in 1947 als (enig) burgerlijk ingenieur-architect af aan de RUG. In zijn latere loopbaan, in het bijzonder als ontwerper van professionele en utilitaire gebouwen, profileerde hij zich steevast als een absolute innovator. Zijn creatieve intelligentie, gekoppeld aan zin voor onderneming en talenkennis, stelde hem in staat te bouwen voor belangrijke industriële ondernemingen als Daikin, Barco, Unilin, Galloo, Vandemoortele, De Poortere, De Witte Lietaer en tal van ondernemingen in de streek. In de jaren zeventig was hij ook bijzonder actief in het buitenland en kon hij onder meer in Algerije een cruciale rol spelen bij het ontwerpen en de uitbouw van de spaanplatenindustrie aldaar.

Het naar hem genoemde kantoor op Hoog-Kortrijk wordt in de tweede generatie geleid door zijn zoon Bruno. Tot op vandaag haalt het bureau D’hondt mooie referenties binnen en zet daarmee een decennia lange traditie én het pionierswerk van Roland D’hondt mooi verder. De stempel van de stichter indachtig: kwaliteit is het hoogste doel. Momenteel is de bouw van een nieuw logistiek centrum voor TVH, langs de E17 in Waregem, een belangrijk project binnen het bureau. (KC)